Hlavní obsah

Návrat zimy do Česka bude velkolepý

– Praha

V Česku by mělo během týdne napadnout až 40 centimetrů sněhu, sníh se objeví i v nižších polohách. V kombinaci s větrem se budou tvořit i sněhové jazyky nebo závěje. Závěr týdne bude studený, o víkendu budou klesat teploty až k -10 °C, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 17.1. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Pondělí bude hodně větrné. Nárazy větru budou v nižších polohách dosahovat 55 až 70 km/h, na horách se bude rychlost pohybovat mezi 90 až 110 km/h.

Na horách se budou tvořit sněhové jazyky. Vítr bude slábnout během pondělního večera. Počasí bude v Česku pod vlivem studené fronty, která přes naše území přejde od severu.

Jinak bude převládat zataženo až oblačno, dopoledne budou místy, postupně na většině území srážky, od zhruba 500 metrů nad mořem budou sněhové, jinak bude padat déšť nebo déšť se sněhem.

Teploměr ukáže 2 až 6 °C, ale kvůli větru bude pocitová teplota výrazně nižší.

Sněžku zasáhl orkán

Domácí

V úterý se bude počasí přechodně uklidňovat. Zpočátku dne bude oblačno, na horách ojediněle sněžení. Během dne bude docházet k ubývání oblačnosti až na polojasno.

Po ránu pozor na náledí. Ranní teploty budou 0 až –4 °C. Denní teploty vystoupí na 0 až 4 °C. Také vítr bude slábnout – foukat bude pouze mírný severozápadní o rychlosti do 20 km/h.

Meteorologové zesílili varování před silným větrem

Počasí

Ve středu bude nejméně oblačnosti z pracovního týdne. Mělo by být jasno až polojasno, zejména po ránu a dopoledne budou místy mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den.

Ranní teploty budou klesat na –1 až –5 °C. Denní teploty vystoupí na 2 až 6 °C.

Ve čtvrtek přejde přes Česko studená fronta a zesílí vítr. Na horách se budou jeho nárazy pohybovat rychlostí až kolem 90 km/h a v kombinaci se sněžením se budou tvořit sněhové jazyky.

Zpočátku bude sněžit od středních poloh, během dne se sněhové vločky dostanou i do nížin a tvořit se bude sněhová pokrývka.

Ranní teploty budou klesat na –1 až –5 °C. Denní teploty vystoupí na 0 až 4 °C, během odpoledne přijde ochlazování a pocitovou teplotu bude snižovat vítr.

V pátek bude proměnlivá, převážně velká oblačnost, občasné sněhové přeháňky, na horách sněžení. Ranní teploty budou klesat na –1 až –5 °C, při malé oblačnosti na –7 °C. Denní teploty vystoupí na –2 až 2 °C.

Česko zasáhne silný vítr

Počasí

Víkend bude mrazivý a na horách by mělo sněžit. V sobotu bude proměnlivá oblačnost, občasné sněhové přeháňky, na horách sněžení.

Ranní teploty budou mezi –3 až –7 °C, ojediněle při malé oblačnosti až –10 °C. Denní teploty vystoupí na –3 až 1 °C.

V neděli bude oblačno až polojasno, občasné sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na –1 až –5 °C, ojediněle –9 °C. Denní teploty vystoupí na –1 až 3 °C.

Foto: Petr Horník, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám