Hlavní obsah

Na obloze všichni čerti. Začíná podzim jako z učebnice

Novinky, fia

Počasí v nadcházejícím týdnu bude mít typický podzimní charakter. Rychlý přechod frontálních systémů způsobí střídání modré oblohy se zataženou a deštěm. Jako na houpačce budou také teploty, které na konci týdne klesnou i k nule. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Nad našimi hlavami se budou ženit všichni čerti. V rychlém sledu budou přes střední Evropu přecházet jednotlivé frontální systémy od západu. Deštníky nepouštějte z ruky,“ vzkázala Honsová s tím, že počasí bude v tomto týdnu jako vystřižené z učebnice na téma pravé podzimní počasí. „Po ránu musíme místy počítat s mlhami a nedělní ráno přinese při malé oblačnosti jen 0 °C,“ upozornila.

Během pondělního dne bude zataženo až oblačno, místy se objeví déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Na východě bude zpočátku ještě polojasno. Srážky budou postupně od západu ustávat a oblačnosti bude ubývat. Nejvyšší teploty vystoupí na 14 až 18 stupňů, na východě až k 20.

Na úterý hlásí předpověď oblačno až polojasno, na západě se místy objeví přeháňky. Odpoledne a večer bude od západu dál přibývat oblačnosti s deštěm. Po ránu klesnou teploty na 12 až 8 stupňů, na východě se při polojasné obloze propadnou až ke 4 stupňům. Přes den se budou teploty pohybovat mezi 14 a 18 stupni.

Středa proprší. Bude oblačno až zataženo, na většině území s deštěm nebo přeháňkami. Odpoledne bude od západu oblačnosti i srážek ubývat. V noci se ochladí na 10 až 6 stupňů. Přes den se teploty nedostanou výš než na 12 až 16 stupňů.

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, místy s přeháňkami. Ráno bude chladné s teplotami mezi 8 a 4 stupni. Nižší budou i denní teploty, a to mezi 10 a 14 stupni.

Krátké oteplení přijde v pátek, kdy bude na obloze oblačno až polojasno, jen ojediněle se mohou objevit přeháňky. Ranní teploty opět klesnou na 8 až 4 stupně, přes den se ale příjemně ohřejeme při 16 až 20 stupních.

Na víkend se začne zase zatahovat a ochlazovat. V sobotu bude většinou oblačno, občas s deštěm nebo přeháňkami. Noční teploty se budou pohybovat mezi 9 a 5 stupni, denní maxima vyšplhají na 12 až 16 stupňů, na východě až k 18.

V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ráno už bude vyloženě zima, teploty klesnou na 7 až 3 stupně, při vyjasnění spadnou až na nulu. Přes den se budou teploty držet mezi 10 a 14 stupni.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Ilustrační foto

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám