Hlavní obsah

V Pohoří na Šumavě naměřili 26,4 stupně Celsia

V obci Pohoří na Šumavě naměřili v pondělí meteorologové teplotu 26,4 stupně Celsia, je to nejvyšší teplota v rámci celé republiky. Rekordní hodnoty korespondující s letními teplotami ostatně meteorologové naměřili na více místech Jihočeského kraje, uvedl Jaroslav Hintermüller z českobudějovického hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Mapy.cz

Okolí obce Pohoří na Šumavě.

Článek

Ve Vimperku na Prachaticku v pondělí naměřili 25,5 stupně Celsia, což znamená překonání rekordu z roku 2008. „Ovšem nejvyšší hodnota ve Vimperku dodneška činila 19,4 stupně Celsia. To znamená, že rekord byl překonán o šest stupňů, a to je opravdu výrazný skok,“ řekl Hintermüller.

Ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku naměřili 25,4 stupně Celsia. Teplotní rekordy pak překonaly i stanice v Českém Krumlově, Jindřichově Hradci nebo na šumavském Churáňově a také u Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku. Naměřili tam 22,7 stupně Celsia. Jezerní slať se stanicí Perla přitom v zimě patří mezi nejchladnější místa v republice a teploty tam klesají až k hodnotám blízko minus 40 stupňů Celsia.

Zatímco v nížinách bylo dnes zataženo nebo polojasno, ve vyšších polohách svítilo slunce. Způsobilo to inverzní počasí, které bude pokračovat i v nejbližších dnech.

Ještě tento týden, pak je s teplým počasím konec

Počasí

„V úterý se ale ochladí, očekáváme teploty 13 až 16 stupňů Celsia. Od středy by ale zase mělo být tepleji,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám