Hlavní obsah

Konec týdne bude patřit sněhu

Závěr týdne bude ve znamení sněhových vloček. Sněžení, které dorazí v pátek v souvislosti s frontálním rozhraním, nebude doménou vyšších poloh, ale bude se vyskytovat i v nížinách. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální panoramatické záběry 25.11. 2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Inverzní podzimní počasí vystřídá první krok do zimy – v pátek počasí u nás začne ovlivňovat brázda nízkého tlaku vzduchu a na frontálním rozhraní očekáváme první sněžení letošního podzimu s tvorbou sněhové pokrývky mimo horské oblasti,” popsala Honsová závěr pracovního týdne.

Než se tak stane, bude ve čtvrtek ještě převládat zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Ojediněle se objeví i mrznoucí mrholení či slabé sněžení, případně i polojasno. Nejvyšší teploty se dostanou na 1 až 5 °C, na severovýchodě až 7 °C.

V pátek dorazí zmíněné frontální rozhraní, které přinese do východní poloviny republiky vydatnější srážky, které budou od poloh nad 300 metrů sněhové.

„Během dne se bude vytvářet sněhová pokrývka mokrého sněhu. Do večera bude na jihovýchodní polovině území nejčastěji ležet od 2 do 8 centimetrů sněhu, v Moravskoslezském kraji až 12 centimetrů mokrého sněhu. Srážky začnou ustávat během pátečního večera,” uvedla Honsová.

Ráno teploty klesnou na 2 až –3 °C, odpoledne vystoupají na –1 až 3 °C.

V sobotu bude převážně oblačno až zataženo, místy se přidá sněžení. V nížinách se přechodně může jednat i o srážky smíšené, na východě republiky i déšť. Ranní minima klesnou na 0 až –4 °C, odpolední maxima vystoupají na 0 až 4 °C.

Konec listopadu bude studený, sníh ale vydrží jen na horách

Počasí

Velmi podobně bude i v neděli. Příliš se nezmění ani teploty. Ráno bude rtuť klesat na 1 až –3 °C, přes den se teploty vyšplhají na 0 až 4 °C.

Na pondělí a úterý předpověď slibuje převládající oblačno až zataženo, místy opět se sněžením či přeháňkami a ranními minimy mezi 0 a –4 °C. Přes den bude po oba dny teplota nejvýše mezi –1 a 3 °C.

Změnu by měla přinést středa. I nadále bude oblačno až zataženo s občasným deštěm, v horských oblastech sněžením. Minima se budou pohybovat mezi 2 a –2 °C, přes den by se teploty měly dostávat ke 3 až 7 °C.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám