Hlavní obsah

Dočkáme se slunce i příjemných teplot až 20 stupňů

Novinky, Jaroslav Soukup

Po chladné a deštivé epizodě se v tomto týdnu dočkáme teplého jižního proudění, díky němuž se odpolední maxima budou dostávat až ke 20 stupňům. Další změnu počasí přinese spolu se srážkami v pátek přechod studené fronty. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 19.10.2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Studené severní proudění bude už během pondělí slábnout a vystřídá ho teplý vzduch od jihu, který se do střední Evropy bude dostávat mezi tlakovou výší nad východní Evropou a tlakovou níží nad severozápadní Evropou,” popsala Honsová, co bude za změnou charakteru počasí.

V pondělí odpoledne bude ubývat oblačnosti na oblačno až polojasno s nejvyššími teplotami do 12 stupňů.

Polojasno bude převládat i v úterý. Místy se objeví mlhy či nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Ráno teploty klesnou na 5 až 1 stupeň, přes den se dostanou na 12 až 16 stupňů, při nízké oblačnosti bude pouze kolem 10 stupňů.

Ve středu bude polojasno až oblačno, místy se objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 14 až 18 stupňů, na jihozápadě až na 20 stupňů. Při nízké oblačnosti bude pouze kolem 10 stupňů,” dodala Honsová s tím, že v noci teploty klesnou na 6 až 2 stupně.

Polojasno až oblačno, místy opět s mlhami či nízkou oblačností, bude i ve čtvrtek. V noci teploty klesnou na 8 až 4 stupně, přes den se dostanou na 16 až 20 stupňů. V místech, kde se mlha či nízká oblačnost udrží po většinu dne, to bude pouze kolem 12 stupňů.

Polojasno, místy s mlhami či nízkou oblačností, bude dominovat i v pátek, kdy by měly v noci teploty klesnout na 10 až 6 stupňů. V průběhu dne začne od západu v souvislosti s přechodem studené fronty přibývat oblačnosti a přidá se déšť či přeháňky. V noci teploty klesnou na 10 až 6 stupňů, přes den se dostanou na 13 až 17 stupňů.

O víkendu maximálně 15 stupňů

V sobotu bude převážně oblačno, místy s deštěm či přeháňkami a ráno s mlhami. Noční teploty klesnou na 9 až 5 stupňů, denní maxima se dostanou na 11 až 15 stupňů. V  průběhu dne by srážky měly ustávat.

V neděli bude převážně oblačno až polojasno. Místy se objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty klesnou na 8 až 4 stupně, nejvyšší denní vystoupají na 11 až 15 stupňů.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám