Hlavní obsah

Do neděle si užijeme slunce, pak nastoupí inverze

Novinky, Jaroslav Soukup

V závěru týdne bude počasí u nás ovlivňovat tlaková výše, která bude přes naše území přecházet od západu k východu. Slunečné počasí ale bude od neděle střídat nízká inverzní oblačnost a mlhy, sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 5.11.2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Ve čtvrtek se dočkáme jasné až polojasné oblohy s nejvyššími teplotami mezi 7 a 11 stupni. Ráno i večer se místy mohou objevit mlhy.

V pátek bude polojasno nebo skoro jasno, na severu až oblačno. Po ránu a večer místy mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty klesnou na 4 až 0 °C, při vyjasnění i k -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 6 až 10 °C,” uvedla Honsová.

Jasno až polojasno bude převládat i v sobotu. Ráno se opět mohou objevit mlhy či nízká oblačnost. V noci teploty klesnou na 5 až 1 °C, při celonočním vyjasnění na -2 °C. Přes den se maxima vyšplhají na 9 až 13, v místech, kde se nízká oblačnost udrží, bude pouze kolem 5 °C.

V neděli bude polojasno, místy se však nízká oblačnost udrží po celý den, což se projeví i na teplotách. V noci klesnou na 4 až 0 °C, při vyjasnění na -2 °C, přes den se dostanou na 5 až 9 °C, při jasné obloze však až na 12 °C.

V pondělí již bude převládat zataženo s nízkou oblačností, pouze ojediněle se dočkáme jasné či polojasné oblohy. V noci teploty klesnou na 4 až 0 °C, při vyjasnění opět až na -2 °C, přes den se dostanou na 4 až 8 °C.

V úterý bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Pouze ojediněle může být i polojasno. Noční teploty klesnou na 4 až 0 °C, ojediněle i na -3 °C. Nejvyšší denní teploty se dostanou na 4 až 8 °C,” dodala Honsová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Velmi podobně by mělo být i ve středu. Převládat bude zataženo s nízkou oblačností a teplotami do 8 °C.

„S inverzním charakterem počasí budou souviset i zhoršené rozptylové podmínky – zejména koncentrace prachových částic budou převyšovat své imisní limity. Zatažené dny bez slunečního svitu budou snižovat naši psychickou pohodu, pracovní výkonnost i chuť chodit do přírody. Naopak poroste index únavy i ospalosti,” doplnila Honsová k výhledu počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám