Hlavní obsah

Chladněji než u nás bude už jen v Rusku

Ostrý zlom v charakteru počasí, který nastal po prodlouženém babím létě, se tento týden projeví v plné síle. Uprostřed týdne budou ranní teploty v chladném severním proudění padat hluboko pod nulu, přes den se ani přes jasnou oblohu nedostanou přes osm stupňů. O víkendu přijde déšť a teploty opět porostou, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

úterní ráno bylo o poznání chladnější, než byla rána v minulém týdnu, teploty klesaly na 4 stupně až nulu, na Šumavě ale dokonce až k –6 stupňům. Maxima vystoupí na 6 až 10 stupňů. Přes den bude převládat oblačno až zataženo, přechodně bude i polojasno. V nadmořských výškách od 700 metrů se ojediněle vyskytnou sněhové přeháňky.

Ve středu se projeví vliv nasouvající se oblasti vysokého tlaku vzduchu, v níž bude panovat minimální oblačnost. Ranní teploty se kvůli tomu pod jasnou oblohou propadnou v Čechách na 0 až –4 stupně, na Moravě a ve Slezsku se budou pohybovat mezi 2 až –2 stupni. Tepleji bude tam, kde se bude vyskytovat nízká oblačnost. Hrozí i mrznoucí mlhy. „Byť bude odpoledne jasno až polojasno, tak se maximální teplota nedostane přes 4 až 8 stupňů, protože oblast vysokého tlaku vzduchu je spojená s chladným severním prouděním. Chladněji než u nás bude už jen v evropské části Ruska a ve Skandinávii,“ upřesnila Honsová.

Čtvrtek přinese nejchladnější ráno s teplotami mezi –2 až –6 stupni, ojediněle s mrznoucími mlhami. Při přechodu tlakové výše se bude ranní nízká oblačnost rozpouštět na jasno nebo polojasno. Maxima vystoupí opět jen na 4 až 8 stupňů.

V pátek ráno se ochladí na –1 až –5 stupňů, ráno se bude objevovat nízká oblačnost a místy i mrznoucí mlhy. Přes den bude opět jasno až polojasno, nejvyšší teploty už budou o něco výš, a to mezi 6 až 10 stupni. Večer začne oblačnosti přibývat v souvislosti s příchodem frontální oblačnosti spojené s přesunem tlakové níže z Atlantiku nad Británii.

V sobotu začne převládat oblačná až zatažená obloha na většině území s deštěm, od výšky 700 metrů budou srážky smíšené. Ráno bude ve srovnání s těmi předchozími vyloženě teplé mezi 5 až 1 stupněm. Odpolední maxima se budou pohybovat mezi 8 až 12 stupni. Neděle bude převážně oblačná, ojediněle s přeháňkami. „Nasune se k nám teplejší vzduchová hmota,“ uvedla Honsová. Ranní teploty klesnou na 8 až 4 stupně, odpolední vyšplhají na 11 až 15.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám