Hlavní obsah

Čeká nás nejchladnější víkend letošní zimy

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející valentýnský víkend bude patrně nejchladnějším víkendem letošní zimy. V noci při vyjasnění budou teploty klesat až k -20 °C. Tuhé mrazy by podle meteoroložky Dagmar Honsové měly polevit až v druhé polovině příštího týdne.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 11.2.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Ve čtvrtek a v pátek se budou zejména v horských oblastech tvořit sněhové jazyky a závěje, o víkendu bude oblačnosti i srážek rychle ubývat, takže se můžeme těšit i na polojasnou oblohu,” konstatovala Honsová.

Ve čtvrtek bude převážně oblačno až zataženo, místy se slabým sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Přechodně může být i polojasno. Teploty přes den zůstanou mezi -10 a -5 °C.

„Ve čtvrtek bude hlavní roli hrát pocitová teplota - pokud teploměr ukáže -10 °C a vítr bude foukat průměrnou rychlostí 20 kilometrů v hodině, pocitově se dostaneme na -18 °C,” připomněla meteoroložka, podle níž to bude právě 92 let od doby, kdy byla na našem území naměřena doposud nejnižší teplota. V Litvínovicích klesla teplota na -42,2 °C.

Ptáci mrzli v letu, v rybnících byl led až ke dnu. Před 90 lety udeřil dosud nejkrutější mráz

Domácí

V pátek bude polojasno až oblačno. Na severu a severovýchodě se místy objeví sněžení či sněhové přeháňky. Ráno teploty klesnou na -10 až -15 °C, při zmenšení oblačnosti a utišení větru i na -20 °C. Přes den zůstanou mezi -10 a -5 °C.

Sobota nabídne převládající polojasno, na severu až oblačno s přeháňkami. Ranní minima klesnou na -11 až -15 °C, přes den se teploty dostanou na -8 až -4 °C.

V neděli bude jasno až polojasno, na severovýchodě až oblačno a místy se opět objeví sněhové přeháňky,” uvedla Honsová s tím, že přes den teploty vystoupají na -8 až -4 °C. Ráno teploty klesnou na -10 až -14, místy až na -18 °C.

V pondělí se mohou ráno objevit mrznoucí mlhy či nízká oblačnost. Převládat bude jasno až polojasno, ojediněle se může objevit slabé sněžení. Ráno teploty klesnou na -12 až -16, ojediněle opět až na -18 °C. Nejvyšší denní vystoupají na -8 až -4 °C, při malé oblačnosti bude kolem -2 °C.

K mrazu a sněžení přidali meteorologové varování před sněhovými jazyky

Počasí

Velmi podobně bude i v úterý. Ranní teploty by měly klesat k -11 až -15, ojediněle až k -18 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají na -8 až -4 °C, při malé oblačnosti na -1 °C.

Ve středu by mělo převládat zataženo s nízkou oblačností. Ranní teploty klesnou na -11 až -15 °C, při malé oblačnosti až na -18 °C. Přes den se dostanou na -7 až -3 °C, při malé oblačnosti na -1 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám