Hlavní obsah

Vánoční svátky stojí rodinu přes 10 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrné výdaje české domácnosti za vánoční svátky a silvestra se vyšplhají na několik tisícikorun. Kromě dárků, které jsou největší položkou, je potřeba koupit vánoční stromek, kapra, upéct cukroví, zajistit silvestrovskou oslavu, uklidit dům a koupit jídlo na sváteční dny.

Foto: Vratislav Konečný

Stříbský mlýn

Článek

V porovnání s loňským rokem se cena Vánoc téměř nezměnila. Částka, kterou lidé utratí za dárky, se pohybuje podle průzkumu agentury Factum Invenio kolem 4600 korun a mírně roste. Méně utratí rodiny s malými dětmi, peníze za dárky utrácejí jen rodiče. Pokud jsou děti už dospělé, rodina do dárků pro příbuzné a přátele investuje kolem 20 tisíc korun.

Ostatní položky jsou v porovnání s tím směšné a přitom právě ony jsou nejdůležitější. Kapr, stejně jako loni, stojí kolem 70 korun kilo. Jedna ryba tak vyjde na 200 korun. V řádu stokorun lze koupit i vánoční stromeček. Lidé většinou zaplatí kolem 250 korun. Několik stokorun stojí i suroviny na vánoční cukroví. U něj je mnohem větší investice do práce. Pokud se rodina rozhodne, že cukroví péct nebude a raději ho koupí, vyjde jeden kousek na 3 až 7 korun.

Mnohem více než za symboly Vánoc ale lidé platí za jídlo a různé pochutiny. Jen jídlo na sváteční dny vyjde na 1000 korun, značnou část z toho stojí ovoce. S podobnou částkou je potřeba počítat i na silvestrovskou oslavu zahrnující sekt, pohoštění a nějaká ta pyrotechnika.

Kolik stojí rodinu vánoční svátky (průměrné částky v Kč)
dárky8000
stromek300
kapr200
ozdoby na stromek200
suroviny na cukroví300
silvestrovská oslava1000
jídlo na sváteční dny1000
hodina úklidu firmou200

Úklidová firma ušetří nervy

Náklady na Vánoce stoupnou i ve chvíli, kdy rodina odmítne trávit večery a víkendy mytím oken a čištěním koberců. Na úklid domu nebo bytu se dá najmout firma, které za sazbu kolem 200 korun na hodinu byt uklidí. Většina firem má na každou práci zvláštní sazbu. Cena úklidu většinou přesáhne 1000 korun. Mnohým i ne právě majetným rodinám se to ale vyplatí, protože částka stojí za ušetřenou práci a nervy.

Vánoce mohou stát i statisíce

Pokud se někdo rozhodne trávit utratit za Vánoce více peněz, většinou je vydá za dárky. Lidé si výjimečně dávají zájezdy do exotických zemí nebo auta. Dražším dárkem se může stát i elektronika. Podle ředitele řetězce Datart Pavla Slámy kupují lidé stále kvalitnější a dražší zboží. Obyčejná televize už dnes tolik nenadchne. "Kupují se například MP3 přehrávače, kávovary a obrazovky z tekutých krystalů," řekl Novinkám Sláma.

Každé Vánoce ale lidé nakonec utratí v obchodech mnohem více peněz, než původně zamýšlejí, nákupní atmosféra v obchodech je lákavá a lidé třeba dokupují drobnější dárky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám