Hlavní obsah

Pojištění - zákony

Novinky, Finance.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehled hlavních zákonů a vyhlášek o pojišťovnictví a pojištění.

Foto: Leona Roháčková

Fort v Radíkově vyhledávají hlavně milovníci vojenské historie

Článek

Účelem tohoto zákona je upravit podmínky podnikání v pojišťovnictví a státní dozor nad pojišťovnictvím. Vymezuje se zde předmět podnikání, podmínky pro obchodní zastoupení zahraničních pojišťoven a hospodaření pojišťoven.

Tuto vylášku vydalo Ministerstvo financí jako prováděcí předpis k zákonu o pojišťovnictví. Vyhláška mimo jiné upravuje  maximální výši technické úrokové míry a postup, kterým se určí. Pokud tedy uzavíráte pojištění, v této vyhlášce je stanovena maximální výše technické úrokové míry, kterou vám může pojišťovna slíbit.

Tímto zákonem se upravuje pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla, zřizuje se Česká kancelář pojistitelů a vymezuje její působnost.

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla musí mít každé vozidlo, které je provozováno na pozemních komunikacích. K zákonu o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla vydalo ministerstvo vyhlášku a právě toto je její plné znění. Ve vyhlášce naleznete náležitosti dokladu o pojištění nebo náležitosti potvrzení o době trvání pojištění a škodném průběhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám