Hlavní obsah

Hry pro Vánoční trh: Piráti z Karibiku a další

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dvou předchozích dílech jsme se podrobněji podívali celkem na 6 her na předvánočním trhu, dnes nás čekají poslední tři. První z nich je nejnovější pokračování Prince of Persia. Ve druhé hře se podíváme mezi piráty z Karibiku ve hře Sid Meier's Pirates! a třetí hra nám připomene film Černočerná tma s Vinem Dieselem v hlavní roli.

Foto: Policie ČR

Dělostřelecká mina 82 mm. Ilustrační foto.

Článek

Prince of Persia 2: Warrior Within

Od dob prvního Prince uplynulo hodně času, naposledy se nám připomněl před rokem v dílu s názvem Sands of Time. I tentokrát půjde o boj proti času, konkrétně proti jeho vládci Dahakovi. Hlavní hrdina se vydává na tajuplný ostrov, kde písky času vznikly a pokusí se jejich vytvoření zabránit.

Samotná postavička prince doznala změn a dříve charismatický mladík se mění v nemilosrdného zabijáka. Při průchodu labyrintem na něj čeká spousta překážek i různých druhů nepřátel, oproti dřívějšku je vidět mnohem více krve i porcování protivníků na kousky. Možná i proto hra dostala rating M-16, a tak by ji neměli hrát mládežníci s věkem pod touto hranicí. Obtížnost hry rovněž pokročila, míst na ukládání pozic ubylo, a tak se velmi často stává, že po úmrtí následuje velmi dlouhé opakování již dobytých pozic.

Marketingoví manažeři UbiSoftu se snaží hráče přesvědčit, že mají obrovskou volnost při sestavování bojových sestav, ale dost pochybuji, že někdo využije více než tři nebo čtyři. Početná horda nepřátel ve druhé části hry totiž žádné experimenty nepřipustí a je velmi záhodno jim nedat žádnou šanci. Hra přes všechny zápory není vůbec špatná, grafické zpracování i hudba je na slušné úrovni, ale k dohrání je potřeba slušná dávka trpělivosti.

Platforma: PC, Playstation 2, Xbox

Platforma: PC, Playstation 2, XboxTyp hry: arkáda

Datum vydání: prosinec 2004

Sid Meier's Pirates!

Jméno Sida Meiera je v počítačovém světě pojmem, za vše hovoří série Civilization. Ve hře Pirates se tento geniální tvůrce pouští do tématiky pirátských bojů v 17. století a vy se tak můžete podívat do Karibiku v těchto letech. Úvodem si samozřejmě zvolíte jméno, preferované dovednosti a také kterému království nabídnete své služby.

Po příjezdu do Karibiku je záhodno navštívit některého z místních guvernérů a poohlédnout se po nějaké kořisti. Způsobů výdělku je mnoho, primárním je samozřejmě přepadání lodí, ale můžete zkusit i obchodovat. Ale zpět k boji, neboť ten je zdaleka nejdůležitější. Je třeba vybírat cíle adekvátní svým schopnostem, po úvodní lodní kanonádě následuje zteč. Zde se vyplatí umět dobře šermovat, protože po výhře nad cizím kapitánem se vzdá i zbytek jeho mužstva. Poté již stačí jen rozdělit kořist mezi posádku, případně vylepšit lodní kanóny a hurá znovu do bitvy.

Zatím by se mohlo zdát, že je hra poměrně nudná, ale je to právě naopak. Můžete plnit podružné úkoly zadané guvernéry, nechat se povyšovat, usilovat o guvernérské dcery nebo dobývat města. Grafika má komiksový nádech, ale je velmi pěkná a svižně se hýbe i na starších strojích. Pokud máte rádi strategické hry s pirátskou tématikou, jsou Sidovi piráti pravou volbou.

Platforma: PC, Playstation 2, Xbox

Platforma: PC, Playstation 2, XboxTyp hry: strategie/akční

Datum vydání: prosinec 2004

Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

Hlavní hrdina Richard B. Riddick se poprvé představil ve filmu Pitch Black (Černočerná tma) v podání Vina Diesela a právě tato postava Vinovi přinesla slávu, a tak není divu, že se jí snaží tvůrci využít i v počítačové hře.

Kriminálník Riddick byl chycen lovcem odměn a je doprovázen do vězení Butcher Bay. Vzhledem k tomu, že z onoho vězení ještě nikdy nikdo neutekl, je před vámi těžký úkol. Můžou vám pomáhat spoluvězni, ale i před nimi je třeba se mít na pozoru, neboť i oni sledují určité cíle a mohou vás chtít zabít. Oproti ostatním akčním hrám nabývají na důležitosti zbraně na blízko (pěsti, boxer, tyče), střelné zbraně se objeví až později.

Umělá inteligence protivníků je velmi slušná, a tak je třeba postupovat opatrně a zbytečně na sebe neupozorňovat. Asi není třeba zdůrazňovat, že na povídání s nepřáteli čas není a je důležité je zabít dříve než oni zabijí vás. Hlavní speciální vlastností Riddicka je vidění ve tmě, které je možno vypínat a zapínat.

Právě ve tmě tak získáte výhodu a můžete si se svými soupeři pohrát. Nevýhodou hry je poměrně krátká herní doba, ta dosahuje zhruba dvanácti hodin čistého herního času. Zpracování je na velmi slušné úrovni a občas hodně připomíná film, na zobrazení v rozlišení větším než 800x600 je potřeba grafická karta nejnovější generace.

Platforma: PC, Xbox

Platforma: PC, XboxTyp hry: akční

Datum vydání: srpen 2004 (Xbox), prosinec 2004 (PC)

V prosinci vyšly tyto zajímavé hry:

  • 7 Sins (simulátor)
  • Armies of Exigo (strategie)
  • Bloodline (akční)
  • Cold War: Behind the Iron Curtain (akční)
  • Dungeons Dragons (RPG)
  • Sentinel: Descentants of time (adventura)
  • Total Club Manager (fotbalový manažer)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám