Hlavní obsah

Vědci obrátili: Alkohol může pomoci řešit problémy

Kdepak, nehodláme tu tvrdit, že je alkohol prospěšný a že 10 piv po práci je ideální reakcí na váš pracovní stres. Podle amerických vědců však nízká hladina alkoholu v krvi může pomoci ke kreativnímu řešení nejrůznějších problémů. Lidé prý nejlépe řeší náročné problémy, se kterými si dlouhodobě nevědí rady, s alkoholem v krvi. Musí ho ale být přesně 0,75 promile.

Foto: www.problemsolverbeer.com

Dánský pivovar Rocket Brewing přinesl na trh v souvislosti se studií pivo Problem Solver.

Článek

„Osoby, které vypily dvě sklenice piva či vína před řešením náročných úloh, odpověděly správně nejen častěji, ale odpovídaly správně také rychleji. Ve srovnání s těmi, kdo odpovídali jako zcela střízliví,“ tvrdí profesorka Jennifer Wileyová z University of Illinois.

Tradičně přitom odborníci dosud mínili, že alkohol působí negativně na analytické myšlení a racionalitu vždy zhoubně. Jenže v malém množství může zřejmě prospívat.

„Lidé, kteří pili alkohol a měli v krvi 0,07 procenta alkoholu nebo více, byli horší v dokončení problémů, které vyžadovaly vysokou míru pozornosti, ale byli lepší v tvůrčím řešení problémů,“ tvrdí profesorka Wileyová s tím, že lidé střízliví jsou příliš zaměření na řešení problému a jsou vlastně zaslepení, takže nevidí nové tvůrčí možnosti řešení úkolu.

Po konzumaci alkoholu je pozornost sice pružnější a méně přesná, ale myšlení je kreativnější a otevřené novým nápadům.

Dánský pivovar Rocket Brewing teď přinesl na trh pivo Problem Solver (Řešení problému), který má na zadní straně láhve stupnici, která určuje, kolik muži a ženy různé váhy musejí vypít, aby měli v krvi přesně 0,75 promile alkoholu v krvi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám