Hlavní obsah

Trojice skotských bratrů překonala světový rekord. Pomáhá tím dětem

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obdivuhodný výkon se povedl trojici bratrů ze skotského Edinburghu. Vyznavači veslování zdolali Atlantský oceán za pouhých 35 dní, což znamená překonání dosavadního světového rekordu. Díky cestě se také daří vybírat finanční prostředky, které poputují na charitu.

Foto: Profimedia.cz

Vybrané peníze poputují na charitu.

Článek

Bratři MacLeanovi, známí také jako trio BROAR, vyrazili 12. prosince loňského roku na 4800 kilometrů dlouhou cestu z města La Gomera na Kanárských ostrovech. Minulý týden úspěšně dorazili do karibského státu Antigua a Barbuda.

Jednadvacetiletý Lachlan, šestadvacetiletý Jamie a o rok starší Ewan překonali svým výkonem 35 dní dosavadní světový rekord o 41 dní. „Je to bezesporu největší zážitek mého života,“ řekl po dokončení cesty nejstarší z bratrů.

Foto: Profimedia.cz

Bratři překonali dosavadní rekord o 41 dní.

„Bylo to extrémně náročné a náš vztah prošel skutečnou zkouškou. Ale vypořádali jsme se s tím skvěle a navzájem se podporovali. Nikdy neděláme věci jen tak napůl, takže o světový rekord jsme usilovali od začátku,“ uvedl Ewan.

Peníze na charitu

Během náročného putování se museli mladí muži vyrovnat s problémy, které logicky přišly. Nevyhnuly se jim nevolnost, dehydratace, vyčerpání, ale také třeba absence hudby v posledních 20 dnech. Kabely totiž nevydržely kombinaci přímého slunce a mořské vody.

V kajaku přes Jižní oceán. Známý cestovatel se pokouší o další unikát

Muži

Cesta bratrů měla rovněž charitativní podtext. Díky propagaci se podařilo vybrat prostředky, které poputují na konto skotské národní nadace pro děti a organizace Feedback Madagascar, která pomáhá bojovat s chudobou na africkém ostrově. Trio bratrů věří, že se nakonec podaří vybrat částku 250 tisíc liber, tedy v přepočtu asi 7,5 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám