Hlavní obsah

Svatomartinské je opět tu, Češi můžou letos ochutnat 379 různých vín

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2017 usilovalo o možnost používat známku Svatomartinské přes 430 vín, uspělo jich celkem 379 od 105 vinařů a vinařských firem, o čtyři více než v loňském roce. Svatomartinské se těší jako už každoročně velké oblibě. Restaurace pečou husy, vaří kaldouny a během soboty se konají v republice desítky či spíše stovky koštů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Den Svatomartinských vín opět nadešel...

Článek

Zdá se to jako velké číslo, ale vinaři předpokládají, že se v letošním roce prodá přibližně 2,2 miliónu lahví Svatomartinských vín. Největší výběr bude letos tradičně z bílých vín, kterých je 162. Růžových a klaretů 113, červených pak 104. Svatomartinských odrůdy Müller Thurgau bude 99, Modrého Portugalu 69 a růžových Svatovavřineckých 55.

Logicky jasnou převahu budou mít Svatomartinská vína z Moravy, kterých bude 372. Českých Svatomartinských pak letos můžeme ochutnat sedm. Nejvíce mladých vín letos nabízí tradičně Velké Bílovice (41) a Čejkovice (40), které v tomto ohledu dominují každoročně. Třetí Velké Pavlovice letos vyprodukovaly 23 Svatomartinských.

Na Karlštejn i na Moravu

Naprostá většina koštů začíná tradičně v sobotu 11. 11. od 11 hodin. V Praze se konají například v areálu vinice sv. Kláry Botanické zahrady hl. m. Prahy nebo na Náplavce. Zajít si na ně můžete třeba do Valtického podzemí, Velkých Pavlovic, Českého Krumlova nebo vzhledem k povedenému počasí i na romantický Karlštejn.

Co však samozřejmě nesmí při této příležitosti chybět, je svatomartinská husa. Bez tohoto pokrmu si už mnozí neumí Svatomartinské víno ani představit. Ať už husu konzumujete s jakýmkoliv typem knedlíků a libovolnou barvou zelí, asi budete souhlasit, že kombinace hutného mastnějšího pokrmu poctivě zapíjená svěžím mladým vínem je kombinace, která k sobě dokonale pasuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám