Hlavní obsah

Someliér hravě rozezná stovky druhů medu

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak jako vinní someliéři degustují vína, Milan Špaček ochutnává med. „Někdo má představu, že existuje jeden jediný med, že je sladký, a tím to končí. Ale já vím, že medů jsou stovky, možná tisíce. Každý je jiný, má jinou barvu, vůni, chuť,“ říká medový someliér.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Someliér medu Milan Špaček.

Článek

Jeho cesta ke sladké pochoutce začala už v dětství. „Pocházím ze včelařské rodiny, takže odmala včely, včely, včely. Chovali jsme 250 včelstev i děti musely pomáhat,“ vzpomínal s úsměvem na čtvrteční degustaci 19 vzorků z různých koutů světa.

Na otázku, jaký nejexotičtější med kdy okoštoval, po chvíli přemítání odpověděl, že velmi zajímavou chuť měl avokádový med z Mexika. Hodně zvláštní byl eukalyptový z Uruguaye.

„Spíš to byla směs eukalyptu s dalšími rostlinami. A to když ochutnáte, ani by vás nenapadlo, že by tak mohl chutnat med,“ řekl.

Česká produkce není podle něj až tak pestrá. Za velmi výrazný považuje lipový, velice chutný a ceněný ve světě je smrkový med. Hodně zákazníků začíná preferovat pastový med, který neteče.

Češi spotřebují málo

Sladké Špaček dvakrát nevyhledává. „Když přijdu ze skladu, kde ochutnám vzorky z 80 sudů, to jsou tři gramy na jedno ochutnání, takže dohromady spousta medu, mám toho až nad hlavu,“ směje se. Aby neutralizoval chuť, pije hodně bylinných čajů. A štíhlou figuru udržuje sportem.

Statistiky ukazují, že Češi konzumují medu málo. Na hlavu připadá 0,9 kilogramu za rok, což vychází na 2,4 gramu na den. Víc medu sní každý Slovák, ročně přibližně 1,2 kg, i Němec, jenž spotřebuje 1,14 kg. Primát drží Středoafrická republika s 9,62 gramu na osobu a den. Přitom je všeobecně známá věc, že med je zdraví prospěšný.

„Je to přírodní zdroj cukru, nic chemického, a obsahuje enzymy, minerály, vitaminy a další užitečné látky,“ vysvětluje, proč by lidé měli zvýšit spotřebu sladké potraviny.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám