Hlavní obsah

Šachy za všechny peníze. Doslova

Novinky, Taťána Marenčíková

Pokud jste zapáleným šachistou a k tomu sběratelem kuriozit, snad ani nečtěte dál. Na americkém trhu se totiž objevil kousek tak unikátní, že by většinu sběratelů ožebračil až do druhého kolene. Cena precizně zpracované deskové hry se totiž v přepočtu vyšplhala na bezmála čtyřicet miliónů českých korun. Zase k ní ale dostanete i stylový stolek z vzácného dřeva a dvě židle. A to už se vyplatí...

Foto: archiv M. S. Rau Antiques (2x)

Šachy jsou pozlacené a vykládané drahými kameny.

Článek

Za čtyřicet miliónů by průměrný Čech mohl spokojeně žít až do smrti. Pokud by je tedy nechtěl jednorázově utratit. Možnosti jsou nepřeberné. Pořídil by za ně třeba statisíce párků v rohlíku, čtyři mírně ojetá auta Lamborghini Aventador nebo dvě luxusní vily v Praze. Či jedinou šachovou soupravu. Šach-mat by se s ní dával jedna radost.

Šachy, které prodejci starožitností M. S. Rau Antiques z New Orleans nabízejí na svých webových stránkách, jste ale zaručeně ještě neviděli. Sada s názvem The Battle of Issus nejenže vypadá jako vystřižená z fantastického románu, ale byla inspirována i skutečnou historickou událostí.

Neskutečné detaily

Souprava má připomínat Bitvu u Issu, která se odehrála v roce 333 před naším letopočtem, a byla prvním bojem mezi Alexandrem Velikým a perským velkokrálem Dareiem III. Vítězní Makedonci se v ní pomstili Peršanům za ničení řeckých chrámů a dobyli značnou část jejich území.

Rozhodně stojí za zmínku, že každá figurka tematické šachové soupravy je vyrobena ze 14karátového zlata a zdobena drahými kameny. A samozřejmě má podobu konkrétní historické či mytické postavy nebo artefaktu.

Foto: archiv M. S. Rau Antiques

Figurky jsou opravdovým uměleckým dílem.

Se symbolikou si tvůrci opravdu vyhráli. Krále řecké strany samozřejmě představuje Alexander Veliký, jeho královna je inspirována Athénou, řeckou bohyní moudrosti a války. Vicekrále Dareia III. pak na opačné straně hlídá okřídlený perský bůh války.

Střelci řecké strany mají podobu lodí, jejich perská obdoba je pak připravena na tah ve formě bojových slonů. Věže zpodobňují nádherné řecké a persepolské chrámy. Pešáci s meči, oštěpy a luky představují pěšce, jezdci mají podobu rytířů na koních.

Nechybí mahagonový stolek

Veškeré detaily šachového setu jsou precizně vyvedeny. Boční strany hrací desky jsou ze stříbra, dále je zdobí plastiky výjevů z bitvy. Hrací deska je vykládána rodonitem a malachitem. Figurky mají navíc zabudovaný pohybový mechanismus, díky kterému jsou jako živé. Koně tak autenticky potřásají hlavami, lodě hýbou vesly a Alexander hýbe svým mečem.

Výroba tohoto skvostu trvala deset let, už jen proto nemůže stát na ledajakém povrchu. V ceně soupravy je proto i mahagonový stolek a kůží čalouněné židle z téhož materiálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám