Hlavní obsah

Roky se vydával za žida, po svatbě přišlo velké odhalení a zájem FBI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh muže narozeného v Libanonu připomíná skoro až drama jihoamerické telenovely. Ali Hassan Hawila se vydával pod falešným jménem za žida, vystupoval dokonce jako údajný agent NSA, oženil se, ale záhy se přišlo na jeho skutečný původ. Přišel o svoji lásku, a navíc se o něj začala zajímat i FBI.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hawila se narodil na konci devadesátých let v Libanonu, jeho otcem je muslim a matka nevěřící. Sám k islámu nikdy nenašel vztah, naopak byl od střední školy fascinován židovskou vírou a už v mládí si z lepenky vyrobil kipu.

„Na internetu jsem objevil Tanach, židovské příběhy a modlitby. Pak jsem objevoval stále víc a víc informací. Samozřejmě jsem se to snažil před rodiči tajit, vlastně jsem to skrýval před všemi,” přiznal v rozhovoru pro izraelskou televizi Kan, když se rozhodl zveřejnit celý příběh.

„Později jsem začal lidem přiznávat, že jsem žid. Plivali na mě na ulici, nadávali mi a vyhrožovali smrtí,” řekl.

Hawilova rodina se v roce 2015 přestěhovala z Libanonu do Spojených států, v Texasu se Hawila snažil oficiálně konvertovat. „Odmítli moji žádost, tak jsem prostě žil s tím, že o sobě říkám, že jsem žid. Vybral jsem si jméno Eliyah, protože mám rád příběh proroka Eliáše,” uvedl. Navštěvoval místní synagogu a během studia byl aktivní v židovských organizacích.

Ve Spojených státech se po několika letech zamiloval do Sally, židovské dívky z Brooklynu se syrským původem, se kterou se nedávno oženil. Během několika týdnů však podezřívavý tchán začal pátrat po skutečné identitě svého zetě. „Začal hledat moje jméno na internetu, až se dostal k mému otci. Ten o mně říká, že nejsem žid,” vysvětlil Hawila.

Zájem FBI

Hawila si v průběhu let spoustu věcí vymyslel. Když jeho partnerka, s níž se seznámil na židovské seznamce, objevila pas s jeho skutečným jménem, přišel dokonce s historkou o tom, že je americkým špionem pro Národní bezpečnostní agenturu (NSA).

„Musel jsem si něco vymyslet, říkal jsem jí, že jsem na misi. Na svatbu navíc nepřišel nikdo z mojí rodiny, což bylo podezřelé,” řekl. Taková historka už ale začala zajímat dokonce i FBI, která přišla Hawilu vyšetřovat. Měla totiž podezření, že může být členem islámské teroristické organizace, jenž se chce infiltrovat do židovské komunity.

Poslední žid z Afghánistánu nakonec raději uprchl

Zahraniční

„Když ke mně přišel agent FBI, tak jsem pochopitelně spolupracoval. S terorismem nemám nic společného. Prostě chci žít život jako žid, jsem s tou vírou spojený,” bránil se. Vyšetřování skutečně potvrdilo, že Hawila není islámským špionem, nicméně kvůli podvodu byla svatba s okamžitou platností anulována.

Zlomené srdce

„Moje lži nejsou ospravedlnitelné, ale rád bych, aby lidé pochopili, proč jsem lhal. Chtěl bych svoje chyby napravit,” uvedl Hawila, který momentálně se Sally není v kontaktu.

„Vzali mi ji, naprosto ji ode mě oddělili. Mám zlomené srdce. Pokud mi chce dát druhou šanci, může to udělat. Pokud nechce, nemůžu jí to mít za zlé. Každopádně bych rád, aby věděla, že je láskou mého života,” vzkázal na dálku své bývalé partnerce.

I kdyby se mu podařilo konvertovat, svatbu se Sally by stejně mít nemohl. Pravidla ortodoxní židovské komunity totiž nedovolují manželský svazek s osobou, která k víře konvertovala. „Jediné, co si teď přeji, je konvertovat a žít klidný židovský život. V tuhle chvíli bydlím na hotelu a mám jen pár stovek dolarů, je možné, že brzy skončím na ulici, ale budu se modlit,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám