Hlavní obsah

Pražská degustace ciderů představila paletu chutí

Novinky, Veronika Doleželová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablečným moštům a ciderům od jejich boomu před sedmi lety stále roste prodej a Češi si k tomuto nápoji nachází ve svých srdcích stále větší místo. O tom svědčí i množství výrobců, které se sešlo na letos již sedmé přehlídce českých ciderů. A co sklenka, to jiné chutě.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Návštěvníci mohli na čtvrteční přehlídce ochutnat přes 80 vzorků ciderů.

Článek

Sál pražského Meetfactory, který ve čtvrtek hostil košt ciderů, už půlhodinu od zahájení akce praskal ve švech. Kromě Čechů nalákal spousty zahraničních návštěvníků. Švýcaři, Francouzi, Švédové, Angličané i Američané se o českých výrobcích vyjadřovali v superlativech. „České cidery mě hrozně baví, každý je vždycky trochu jiný,“ řekl mezi doušky Švéd Joakim, který se přehlídky zúčastnil už minulý rok.

A má docela pravdu, v porovnání s velkými producenty je totiž každá láhev cideru od malých výrobců unikátním dobrodružstvím chutí. V Meetfactory mohli letos návštěvníci ochutnávat až z 80 různých vzorků.

Na přehlídce se každoročně ukáže zhruba deset profesionálních českých výrobců, letos je ale v počtu překonali amatéři. Většina z nich se k cideru dostala přirozenou cestou. Jablka jim rostla v rodinných sadech a již předtím experimentovali s vlastními domácími pálenkami. Přesun k cideru tedy byl jen otázkou času. Pro mnohé z nich se kvašený jablečný nápoj stal velkou vášní.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Chuť jablek se neustále mění - a s tím i výsledný cider.

Cider může dělat každý

Tomáš Málek z jižních Čech nechal svůj cider nazvaný Směska 2012 zrát v dubovém sudu, ve kterém měl dříve hruškovici. Vůně nápoje byla v téhle kombinaci vskutku výjimečná a nadchla degustátory především z řad mužů. Na jazyku přesto Směska překvapila jemnou, vyváženou chutí a díky své výrazné vůni se pila nebezpečně snadno. „Mám už jen dva demižóny,“ ukazoval Tomáš při nalévání cideru a pomyšlení, že tak dobré pití do konce večera bude pryč, každého upřímně mrzelo.

„Jablka jsou každý rok jiná a pokaždé vznikne něco nového,“ řekl Cyril Holub z české moštárny F. H. Prager. „Právě to nás na tom baví. V každé láhvi je zabalený jedinečný zážitek.“ Cider si podle něj zvládne doma udělat každý. Mošt můžete nechat kvasit i v pokojové teplotě a hlavní je se nebát experimentovat.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Jihočeský cider Tomáše Málka nazvaný Směska 2012 nadchl výraznou vůní.

Mezi ty opravdu vydařené amatérské cidery patřil Inženýr. Suchý cider jemně perlil na jazyku, jeho vůně byla svěží, se závanem květin. „Začali jsme v roce 2015 a tohle je náš druhý pokus,“ řekl Petr Ptáček z Ústí nad Labem. U sladkého Inženýra 2 by ale asi nikdo jen tak nepoznal, že za jeho příjemnou sladkost s lehkým náznakem citrusů mohou kdoule. „Minulý rok bylo málo jablek, tak jsme se odvážili kombinovat.“

Ani profesionální čeští výrobci se nebojí zkoušet nezvyklé chutě. Oceňovaný Cider Magnetic na přehlídce představil novinku, jemně perlivý a osvěžující chmelený cider. Chmel si Magnetic dováží z Ameriky a Austrálie. Ojedinělý cider s příchutí medu zase vyrábí konkurent Magneticu, F. H. Prager. Polosladký Cider & Med už od minulého roku sbírá ocenění po celém světě a mezi pragerovskými nápoji patří mezi ty nejsilnější. Použitý med pochází z včelařství Smolík.

A jak se vlastně cider degustuje? „Musíte mít ve sklenici aspoň na jeden hlt,“ nabádal návštěvníky Cyril Holub. „Přivoňte si a napijte se plným douškem, ať vám zaplní celou pusu. Tak si nejlépe užijete jeho chuť.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám