Hlavní obsah

Milionář se vzdal veškerého jmění, jen aby mohl žít v chýši

Novinky, jky

Za peníze si štěstí nekoupíte. Může to znít jako otřepané klišé, ale osmatřicetiletý Liou Ťing-čchung je živoucím důkazem toho, že nejde o pouhý výmysl chudých, kteří chtějí tímto pořekadlem rozlítit movité.

Foto: repro New York Post

Muž se vzdal svého majetku a ponořil se do poznávání buddhismu.

Článek

Liou byl v Číně uznávaným podnikatelem v oblasti textilií a nikdy neměl hluboko do kapsy. Ba co víc, byl mnohonásobný milionář. Jenže pak se rozhodl zbavit veškerého svého majetku, aby se mohl odstěhovat do nevábné chýše ležící na úpatí jedné hory. Ze dne na den se to však nestalo.

Nebýt hrozivé automobilové nehody a jedné knihy, tak by Liou zřejmě pracovní koloběh generující velké množství peněz nikdy neopustil.

„Je pravda, že jsem vydělával hodně peněz a nemůžu říci, že bych svůj život nesnášel. Dokonce bych řekl, že jsem ho miloval. Vše se ale změnilo, když jsem měl já a moji přátelé automobilovou nehodu v odlehlé části země v provincii Čching-chaj,” uvedl Číňan.

Jedna kniha stačila 

„Potřebovali jsme sehnat nové auto, ale ne všichni z nás byli natolik v pořádku, aby mohli hned cestovat dál. Já jsem byl ale relativně v pořádku, a tak jsem se ubytoval v hotelu. Jediné, co se tam dalo dělat, bylo číst si knížku o buddhismu, která byla na pokoji. Musím říci, že mi změnila život,” popisoval Liou.

Když se vrátil do města, nenaskočil zpět do pracovního koloběhu jako dříve. Naopak se začal zajímat ještě více o buddhistickou filozofii, která učí, že hmotné statky jsou důvodem lidského utrpení. Uvědomil si, že potřebuje změnit svůj život.

„Zbavil jsem se veškerého svého majetku, včetně sedmi automobilů, svého sídla a prázdninových domů. Místo toho všeho jsem si koupil boudu, která je více než dostatečná pro to, abych v ní mohl sedět a studovat texty,” zdůraznil.

Samotář nejsem, tvrdí 

A ačkoliv sám sebe izoloval od zbytku světa v odlehlé západní provincii Šen-si, odmítá domněnku, že se z něj stal samotář.

„Ve skutečnosti jsem velmi rád, když mě nějací lidé přijdou navštívit. Moc rád se potkávám s novými lidmi při hledání nových zkušeností a upřímně vítám příležitosti sdílet zkušenosti,” dodal Ťing-čchung, který se teď cítí výrazně šťastnější než dříve.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám