Hlavní obsah

Láhev skotské whisky se vydražila za rekordních 44 milionů

V tom roce se uskutečnil první televizní přenos, Benito Mussolini vyhlásil fašistickou diktaturu a Agatha Christie záhadně zmizela. Tehdy v palírně Macallan slavnostně naplnili sud číslo 263 a whisky nechali zrát po dlouhých šedesát let. Jedna z lahví z legendárního sudu se ve čtvrtek prodala za rekordních 1,5 milionu liber (44,5 milionů korun), informovala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Šedesátiletá whisky Macallan z roku 1926 se stala nejdražší whisky na světě.

Článek

Nově vydražená láhev byla součástí kolekce více než 460 lahví a devíti sudů whisky, které patří k nejcennějším na světě. Sbírka podle Sotheby's patřila nadšenci z USA. Láhev ze sudu číslo 263 označil aukční dům za „svatý grál“ whisky. Kdo je novým majitelem, Sotheby's neuvedla.

Server The Spirits Business upozornil, že nově prodaná láhev je ze série Fine and Rare a je první z této série, která se objevila na trhu za více než deset let. Odhadovalo se, že by se tato láhev mohla prodat za 350 tisíc až 450 tisíc liber (10,4 až 13,3 milionů korun).

Ze sudu číslo 263 bylo stočeno pouze 40 lahví whisky Macallan. Pro 24 lahví navrhli etikety přední umělci Valerio Adami a Peter Blake. Další dvě lahve se prodaly jednotlivě a dostaly soukromé etikety, z nichž jednu maloval ručně irský umělec Michael Dillon. Právě tato láhev držela dosavadní rekord, když se minulý rok prodala za 1,2 milionu liber (35,5 milionu korun). Zbývajících 14 lahví bylo označeno štítkem Fine and Rare.

Nikdo neví, jak chutná

Ceny whisky v posledních letech celosvětově vzrostly. Stále více kupujících vyhledává speciální lahve skotské whisky, jako je Brora a Port Ellen, ale také japonských palíren Karuizawa a Yamazaki.

Do aukce míří nejcennější sbírka whisky na světě

Muži

Specialista na aukce whisky Martin Green už dříve uvedl, že takové whisky jsou sběratelskými položkami a pravděpodobně nebudou nikdy načaté a vypité. Není známo, že by někdo otevřel jednu ze čtyřiceti lahví ze sudu 263, aby mohl ostatním říct, jak whisky vlastně chutná. Green nicméně whisky Macallan označil za Rolls-Royce mezi sladovou whisky.

Stáří whisky se vztahuje k době stárnutí v sudech. V případě šedesátileté whisky Macallan to znamená, že od roku 1926 zrála v sudu až do roku 1986, kdy byla stočena do lahví.

Reklama

Výběr článků

Načítám