Hlavní obsah

Kytara z klipu k jednomu z nejslavnějších hitů historie bude vydražena. Očekávají se miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytara Kurta Cobaina, na kterou frontman kapely Nirvana v roce 1991 hrál v klipu k hitu Smells Like Teen Spirit, bude mít v květnu nového majitele. Modrá elektrická kytara značky Fender bude součástí aukce a podle odhadů se může prodat až za 800 tisíc dolarů, tedy v přepočtu asi 18 milionů korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V USA se bude dražit Cobainova kytara ze slavného klipu Smells Like Teen SpiritVideo: Reuters

 
Článek

Cobainova kytara 1969 Fender Mustang Competition se prodává poprvé. Podle aukční síně Julien's Auctions přiláká množství zájemců, kteří ocení, že právě na tento nástroj hrál Cobain jednu z nejslavnějších písní 90. let minulého století.

Část výtěžku za prodej jeho kytary má jít na podporu charitativní organizace, která pečuje o lidi s psychickými problémy.

„Smells Like Teen Spirit bylo zemětřesením v hudebním vesmíru... a stalo se jednou z nejikoničtějších písní všech dob,” stojí v tiskové zprávě.

Dražit se bude i Cobainův automobil Dodge Dart z roku 1965, jehož cena se odhaduje na 600 tisíc dolarů (13,5 milionu korun) nebo jeho skateboard, oblečení či nejrůznější archivní dokumenty.

Část výtěžku půjde na charitu

V roce 2020 se na aukci v Los Angeles prodala za rekordních šest milionů dolarů (134 milionů Kč) Cobainova kytara Martin D18E, na kterou hrál akustický koncert, z nějž vzešlo slavné album MTV Unplugged in New York.

Nirvana odehrála během koncertu celkem 14 písniček a následně z nich vydala desku, jež v roce 1996 získala cenu Grammy.

Koncert MTV Unplugged se uskutečnil pouhých pět měsíců před Cobainovou sebevraždou, kdy proti sobě podle oficiální verze pod vlivem heroinu otočil brokovnici.

Vzhledem k vysokému množství heroinu v těle se však spekuluje o tom, že by v takovém stavu čin nezvládl a konspirační teorie hovoří o nájemné vraždě, kterou měla objednat hudebníkova manželka Courtney Love, což se však nikdy neprokázalo. Cobain zemřel ve věku 27 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám