Hlavní obsah

Kubánec používá při výrobě vína kondomy

Novinky, jky

Kubánci jsou celosvětově proslulí tím, že se už naučili pracovat se všudypřítomným nedostatkem mnoha komodit. Sem tam dojde toaletní papír, jindy zase importovaná vína. V zemi, kde je průměrný měsíční plat ve veřejném sektoru v přepočtu méně než 700 Kč, se lidé bezpečně naučili nahrazovat některé potřebné věci jinými. Vinař Orestes Estevez je zářným příkladem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vynalézavý Kubánec používá k výrobě vína kondomyVideo: AP

 
Článek

Estevez si řekl, že by se chtěl pokusit o novátorský počin v rámci své země. Rozhodl se, že by mohl začít vyrábět domácí ovocné víno. Jenže jak poznat, že je správně nakvašené? Aby v trochu nuzných poměrech mohl víno vůbec vyrábět, využil kondomy tak, aby mohly asistovat při fermentaci ovoce v plastových lahvích jako uzávěr kvasicí láhve a zároveň indikátor toho, v jaké fázi se kvašení nachází.

Pro Esteveze je hlavní jediné - na víno má odbyt. Prodává jej po skleničce v dělnické čtvrti Havany El Cero. Nečekejte žádné burgundské, procenta to ale má. Enologové z celého světa by si pravděpodobně raději prostřelili koleno, než aby museli vypít celou láhev jeho vína, kterou prodává za 25 kubánských pesos, tedy zhruba 25 korun.

Není pravděpodobné, že by se Estevez se svými víny umístil na jakékoliv mezinárodní degustační soutěži, ale to ho ani trochu nezajímá. Svou klientelu totiž na Kubě má a na jeho podnikání se podílí celá rodina. Závan kapitalismu v socialistické zemi.

Estevez je jeden z těch šťastných prodejců, který řeší, jak svou výrobu zvětšit, protože poptávka aktuálně výrazně převyšuje možnosti jeho produkce. A v tom ho prý aktuálně limituje jediné - stálý přísun ovoce a dostatku kondomů.

Havanská pizza

Estevez však není sám, kdo se snaží v Havaně rozjet podnikání. Jen o pár bloků vedle pracuje Maria Castanedová na pizzerii. V Havaně jsou běžné rodinné podniky, které fungují v rámci domů jednotlivých rodin. Jenže rodina Castanedové neměla uvnitř domu na podobný projekt dostatek prostoru. Pak ovšem přišli na to, že by vlastně místo měli. O tři podlaží výše - na střeše.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli nedostatku místa postavila majitelka pizzerie pec na střeše domuVideo: AP

Když se vyřešil první a základní problém, následoval další - v čem pizzu vyrábět. Castanedová si s problémy hlavu nikterak neláme. Pec na pizzu si vyrobila z kusů plechu a nyní svou pizzu peče pod otevřeným nebem. A daří se. Na její pizzu, která stojí v přepočtu kolem sta korun, chodí převážně turisté, ale i někteří místní. Hotovou pizzu posílá dolů ze střechy na improvizované pánvičce vyrobené z krytu větráku. Když se chce, cesta se najde.

A obdobných příběhů je na Kubě v poslední době stále více. Odhaduje se, že během ne zrovna rychle probíhající ekonomické reformy se na vlastní nohy postavilo přibližně půl miliónu lidí, kteří si nyní říkají „cuentapropista's”, tedy pracovníci v privátním sektoru. Chcete-li... podnikatelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám