Hlavní obsah

Dva rybáři u Kopřivnice vytáhli ze svazové vody obřího sumce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dvoumetrového sumce ulovil na Větřkovické přehradě u Kopřivnice Jakub Finger (31) ze Štramberku na Novojičínsku. Rybu o váze zhruba půl metráku tahal s kamarádem z vody asi 10 minut. Rybu chytil v tzv. svazové vodě, kde bývá méně ryb než v soukromých rybnících a jsou tam přísnější pravidla pro lov. Na ten je třeba povolenka.

Foto: Archiv Jakuba Fingera

Tlama uloveného sumce

Článek

Na ryby vyrazil Finger spolu s dalším Štramberákem, Radimem Hanzelkou, před více než dvěma týdny. „Do 16. června jsme chytali kapry, potom už jen sumce, protože začala sezona dravců,“ popsal usměvavý rybář.

Přiznal, že už u kaprů si před pár dny připsal svůj zatím největší úlovek. „Měl 86 centimetrů,“ prozradil.

Od minulého čtvrtka ale cílili oba muži už jen na sumce. Prvního většího, který měl 96 centimetrů, chytil v neděli ráno. V ten samý den hodinu před půlnocí pak ucítil na prutu ještě větší rybu.

Foto: Archiv Jakuba Fingera

Dva Štramberáci, Jakub Finger (vlevo) a Radim Hanzelka, spolu s uloveným obřím sumcem

„Chytal jsem ze břehu, nástrahou byl cejn. Jen jsem ho nahodil, okamžitě se chytil,“ řekl Finger s tím, že hned, jak ryba zabrala, věděl, že to bude velký sumec.

„Z vody jsme ho tahali asi 10 minut. Mám na to speciální pruty, navíc tady je hodně trávy, takže sumec musí hodně rychle z vody, protože jinak bych ho nedostal. Musel jsem se snažit, byl to obrovský boj,“ nastínil šťastný rybář.

Když rybu s Hanzelkou přeměřili, zjistili, že má 180 centimetrů. „Tak velkou rybu jsem na svazové vodě ještě nechytil. Na soukromých vodách jsem měl i větší, ale na svazové je to můj největší úlovek,“ ujistil muž, který rybaří takřka od narození.

Zda vytáhl z vody Větřkovické přehrady největšího sumce, co tam žije, Finger neví. Věří ale, že v nádrži jsou i větší ryby. „Je jich tady hodně, třeba se mi podaří nějakého obra ještě dostat,“ přál si potom, co rybu vypustil zpět na svobodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám