Hlavní obsah

Český pivovar uvařil speciál ochucený extrémně pálivými papričkami

Novinky, Jakub Kynčl

Jaké jsou vaše limity pálivosti? Feferonka vás rozhodí a omáčku Tabasco vnímáte jako žhnoucí lávu? V tom případě by vás mohl právě uvařený speciál sokolovského pivovaru Permon pořádně vyděsit. Pivo totiž nese příchuť papriček Habanero. Nic ale není tak hrozné, jak by se mohlo zdát a tato chilli šestnáctka tak asi nikoho moc nepotrápí, ale spíše jen příjemně zahřeje.

Foto: archiv pivovaru Permon

Sládek Jan Rada

Článek

Nápad na stvoření chilli piva se prý zrodil v hlavě majitelů pivovaru a na sládkovi Janu Radovi bylo, aby jejich nápad zrealizoval. Základem byl výběr chilli papriček a v tomto ohledu se sokolovští vskutku neupejpali. Vzhledem ke specifickému aroma a garantované pálivosti nakonec vybrali papričky Habanero, tolik oblíbené ve Střední Americe. Není tajemstvím, že ještě v roce 1999 byly vedeny jako nejpálivější papričky světa. Od té doby se toho však ve světě chilli mnoho změnilo.

„Pro vaření piva Don Habanero Pale Ale jsme nakoupili zhruba 5,5 kilogramu papriček, které jsme využili pro uvaření 30 hektolitrů piva. Nejdřív jsem myslel, že to budu krájet v ruce, ale to vážně nešlo. Nakonec jsme to tedy pokrájeli v robotu, ale stejně jsme si pořádně pobrečeli,” popisoval Novinkám práci s kapsaicinem našlapaným materiálem sládek.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Někoho by mohla překvapit poněkud vyšší stupňovitost tohoto piva. V pivovarnictví se ale (skoro) nic neděje náhodou a toto není výjimka. „Není tajemstvím, že alkohol se podílí chuťově na plnosti piva. Pálivost po uzrání piva neodhadnete dopředu. Když jsem chutnal mladinu, byla chuť chilli velmi markantní, až nás to trochu zaskočilo. Předpokládali jsme, že vyšší stupňovitost alkoholu půjde s tou pálivostí lépe dohromady. Navíc je zima, hodí se to,” zdůraznil Rada.

Pálivější pokračování? Uvidí se

A výsledná chuť? Je až překvapivě jemná, pálivost není nijak výrazná a je cítit až po polknutí, tzv. „v trubkách”. Pokud byste pátrali po papričkách habanero ve vůni, museli byste hledat vskutku neúnavně, protože vůně chmele je o poznání výraznější.

Výsledná slabší pálivost si říká o jediné. O využití ještě pálivějších papriček v budoucnu. Taková Naga Jolokia by mohla leckterému pivnímu gurmánovi připravit noc plnou překvapení. To však v bezprostředním plánu pivovaru není. Nejdříve se bude čekat na odezvu zákazníků, uvaří se zřejmě zázvorový speciál a pak se uvidí...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám