Hlavní obsah

Banksyho dívka s diamantem se vydraží za desítky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Graffiti, znázorňující dívku držící diamant, od známého britského streetartového umělce Banksyho se bude prodávat v květnové aukci v New Yorku, cena díla se může vyšplhat na tři až pět milionů dolarů (68 až 113 milionů korun). Informovala o tom aukční síň Christie’s. Malba na dveřích od nákladního automobilu vznikla v roce 2010.

Foto: aukční síň Christie’s

Banksyho dílo bude předmětem dražby.

Článek

Dílo v typickém Banksyho stylu kombinuje černobílé ztvárnění holčičky s diamantem na pozadí jásavě barevných a divokých graffiti. „Banksy, jedna z nejtajemnějších postav umění 21. století, je známým kritikem společnosti a kapitalismu, který stále znovu posouvá hranice historického významu streetartu,“ uvedla Ana Maria Celisová z aukční síně.

Dražené dílo je podle ní jedinečným příkladem toho, jak Banksy dokáže nalezeným předmětům vdechnout nový význam.

Napůl skartovaný Banksyho obraz vynesl přes půl miliardy

Kultura

Banksy, který pečlivě tají svou identitu, začal svou kariéru sprejováním graffiti na budovy v anglickém Bristolu. Nyní je z něj jeden z nejznámějších umělců světa, jehož díla se v aukcích prodávají za milionové sumy.

Loni v říjnu se jeho napůl skartovaný obraz Dívka s balónkem prodal v Londýně za 18,5 milionu liber (více než půl miliardy korun). Dílo získalo na hodnotě při předchozí aukci v roce 2018, kdy se po jeho prodeji spustila skartovačka ukrytá v rámu, která polovinu plátna rozřezala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám