Hlavní obsah

Negramotný Rom hvězdou mezi novoborskými skláři

Právo, Michael Polák

Neumí číst ani psát. Žije ve svém vlastním světě, jehož zákonitosti na složitost dnešní doby nestačí. Moc toho nenamluví, ani to vlastně pořádně neumí, ale udržuje kolem sebe dobrou náladu. Kamarádí se s mnoha významnými osobnostmi a jeho život je bohatý na události, jaké běžný smrtelník za jeden život ani nezažije. Takový je Zdeněk Žigo alias Grýša.

Foto: Michael Polák, Právo

Grýša při práci.

Článek

Dvaačtyřicetiletý Rom zbavený svéprávnosti patří mezi nejznámější postavičky Nového Boru. I když neumí psát, o víkendu tu na vlastní autogramiádě podepisoval nový kalendář zobrazující díla, která během let vytvořil, když zrovna pomáhal novoborským sklářům.

„Okoukal to. Naučil se, jak má píšťalu chytit, jak může nabrat sklovinu, nakonec vytváří díla, která vypadají jako velmi zajímavé plastiky. Sklo mluví za něj,“ říká o Grýšovi jeho patron Petr Novotný, spoluzakladatel sklárny Ajeto.

Přes Ajeto se Grýša dobře znal mimo jiné i s uznávaným architektem a designérem Bořkem Šípkem. Ten ho bral na výlety, do zábavní soutěže v televizi nebo na oslavu svých narozenin na Pražském hradě. Díky tomu se v Novém Boru stala slavnou fotografie, kde Grýša objímá Šípka ve společnosti prezidenta Václava Havla.

Grýša se také kamarádil se sklářským doyenem Reném Roubíčkem, okouzlil britského výtvarníka Petera Laytona, fotil se s Helenou Vondráčkovou.

Na internetu koloval jeho novoroční prezidentský projev, z něhož byla rozumět jen dvě slova: „Tak, přátelé…“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám