Hlavní obsah

Umělec vytváří v rámci terapie úchvatné obrazce v písku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestadvacetiletý Jon Foreman z velšského města Milford Haven nazývá sám sebe „outdoorovým umělcem“. Jeho forma umění spočívá v tom, že svá díla vytváří pouze z toho, co mu poskytne sama příroda. Tvorba uprostřed přírody je pro něj prý tím nejlepším způsobem relaxace a prevencí proti stresu, píše server Wales Online.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro velšského umělce je prý umění „formou útěku“. „Uměním v přírodě žiju od té doby, co jsem opustil školu. Každý ví, že procházky po pláži či přírodě obecně jsou vhodné k vypořádání se se stresem. Je to ta nejlepší terapie,“ vysvětlil Foreman.

Ať už při své terapii vytvoří masivní obrazce v písku či například menší dílo z kamenů a jiného přírodního materiálu, nad jeho díly se vždy tají dech.

Většinu svých děl vytváří na plážích ve vesnicích Herbranston a St Ishmaels nacházejících se ve velšském hrabství Pembrokeshire. Ty pro něj představují ideální plátno, kde může nikým nerušen tvořit.

Umění v přírodě má však i stinné stránky. „Kresbu může odplavit příliv, kreaci z kamenů může sfouknout vítr. Moji práci mohou ostatně zničit i lidé,“ svěřuje se umělec.

Těžkou hlavu si s tím ale nedělá. „Jakmile z místa odejdu, všechno tohle se může stát. To je ale součást mé práce a já si to užívám. Někdy dokonce zůstanu a pozoruju, jak mé dílo mizí. Je to součástí procesu, stejně jako koloběh života,“ dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám