Hlavní obsah

Meteostanici s mimozemšťanem za milión nepotřebujete. Ale chcete ji

Novinky, Vojtěch Pospíšil (Basilej)

Švýcarská hodinářská firma MB&F je známá svými extravagantními kreacemi, které vybočují ze všech zavedených standardů. Na probíhajícím veletrhu hodinek a šperků Baselworld ve švýcarské Basileji je od této studnice šílených nápadů k vidění další bláznivý kousek - meteostanice, jakou svět ještě neviděl.

BEZ KOMENTÁŘE: Prezentace meteostanice od MB&F na veletrhu BaselworldVideo: Novinky

 
Článek

Mimo náramkových hodinek mají v MB na svědomí třeba osmikilového mechanického robota s hodinami nebo hudební mašinku stylizovanou do podoby stíhačky ze Star Wars.

Letošní hlavní novinkou je meteostanice s názvem Pátý element. Skládá se ze čtyř částí - barometru, vlhkoměru, teploměru a samozřejmě hodin. To jsou ale jen čtyři elementy. Tím pátým je samotná meteostanice, do jejíž konstrukce se všechny díly vkládají.

Foto: MB&F (3x)

Meteostanice Pátý element od MB&F.

Jednotlivé elementy lze používat samostatně.

V době, kdy lze pořídit elektronickou meteostanici za pár stovek, případně vyčíst potřebné údaje během chvilky z chytrého telefonu, se může zdát Pátý element jako naprostá zbytečnost. Stejně jako v předešlých případech se ale jedná o ukázku přesného a jemného řemesla.

Všechny čtyři části totiž fungují na mechanickém principu. Tady elektroniku opravdu nehledejte. Celkem se meteostanice skládá z 531 částí, je vysoká 21 centimetrů a v průměru má 37,5 centimetru. Každý element, jehož pouzdro připomíná létající talíř, váží kolem dvou kilogramů. Jednotlivé prvky lze používat samostatně, pokud by člověk náhodou neměl na stole dost místa. Kompletně osazená stanice pak váží 15 kilogramů, což z ní ve spojení s jejími rozměry dělá dominantu každého stolu, nebo spíše celé místnosti.

Meteostanice váží kolem 15 kilogramů, takže se jedná o opravdu bytelný interiérový doplněk.

Uvnitř stanice je navíc mimozemšťan Ross, který se vyskytuje ve vícero kreacích MB Ross má svůj vlastní mechanismus, po jehož natažení několik hodin rotuje. Možná tak vyhlíží špatné počasí, ale oficiálně nemá žádnou funkci.

Meteostanice vznikla ve spolupráci s výrobcem hodin L'Epée, a to ve třech verzích - stříbrné, černé a modré. Každé barvy bylo vyrobeno 18 kusů, cena ve Švýcarsku je 52 tisíc švýcarských franků, což je v přepočtu něco přes 1,1 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám