Hlavní obsah

Pětaosmdesátiletý Nepálec se chystá na Mount Everest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmándú

Nepálský horolezec Min Bahádur Šerčan se pokusí o výstup na Mount Everest. Chce se stát znovu nejstarším člověkem, který nejvyššího vrcholu světa dosáhne. Podařilo se mu to už v roce 2008, když mu bylo 76 let, ale později rekord překonal osmdesátiletý Japonec. Šerčan, který má 17 vnuků a šest pravnuků, se podle agentury AP o výstup pokusí v květnu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepálec se v 85 letech chystá vylézt na EverestVideo: AP

 
Článek

Titul nejstaršího pokořitele Mount Everestu v roce 2013 získal Japonec Joičiró Miuro, když na vrchol vylezl ve svých 80 letech. Šerčan se o obnovu svého prvenství snažil téhož roku v květnu, ale kvůli špatnému počasí musel výstup vzdát. Je přesvědčen, že letos uspěje, jediné, co by mu v tom mohlo zabránit, je nepředvídatelnost počasí.

Foto: Profimedia.cz

Horolezec Min Bahádur Šerčan

Říká, že kvůli znovuzískání titulu do výšky 8848 metrů nepoleze; chce prý jenom sám sobě dokázat, že je toho schopen.

„Nechci překonávat rekord někoho jiného, to není osobní soutěž s někým jiným. Chci si udělat svůj vlastní rekord," řekl Šerčan.

Foto: Profimedia.cz

Horolezec Min Bahádur Šerčan je na svůj věk ve skvělém fyzickém i psychickém stavu.

Šéf nepálského horolezeckého svazu Ang Cering Šerpa řekl, že nepochybuje o tom, že Šerčan díky svému odhodlání zdolá aspoň část výstupu. Až se z Mount Everestu vrátí, hodlá vést kampaň za propagaci míru a cestovat do oblastí konfliktů.

Loni na Mount Everest vystoupilo 450 lidí a letos se znovu očekává velký zájem. Pro lezce, kteří museli od výstupu kvůli zemětřesení ustoupit v roce 2015, je to totiž poslední možnost, jak využít svého prodlouženého povolení vydaného původně pro rok 2015.

Že věk nemusí být pro horolezectví žádnou překážkou dokázal už na konci března rakouský horolezec Peter Habeler, dlouholetý lezecký parťák Reinholda Messnera. Ten ve svých 74 letech stanul na vrcholu švýcarské hory Eiger, kterou vylezl severní stěnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám