Hlavní obsah

Vinařství Horák vyhrálo prestižní soutěž ve Francii

– Brno

Vinařství Horák vyhrálo se svým Hibernalem výběr z hroznů 2016 nejprestižnější kategorii bílých vín na soutěži Vinalies Internationales v Paříži. Jde o jeden z největších úspěchů moravských vinařství vůbec. Vrbice se tak dostala na světovou mapu vín a dala o sobě pořádně vědět.

Foto: archiv Vinařství Horák

Leoš Horák (vpravo) se synem Lukášem mají důvod k úsměvu.

Článek

Pařížská soutěž patří podle vinařů k nejprestižnějším na světě. Minulý rok na stejném místě Leoš Horák vyhrál Šampióna mezi růžovými víny.

„Je to něco neuvěřitelného, ještě teď jsem v šoku. Celé vinařství zažívá obrovskou radost. Loni nám bylo řečeno, že uspět v kategorii rosé je náš životní úspěch a že zopakovat něco podobného se rovná zázraku. Francouzi asi budou na mapě hledat, kde je Vrbice," uvedl Horák.

Vítězné víno podle něj má jiskrnou zelenožlutou barvu, v aromatice lze najít zralou broskev, sušenou meruňku i směs tropických plodů.

Celkem 36 medailí pro ČR

„Jeho chuť je plná, kořenitá, vysoce extraktivní, lehký zbytkový cukr je vyvážený pikantní kyselinkou. Charakterem spíše připomíná jednoho z rodičů – ryzlink rýnský," uvedl Horák.

Horákovo víno se na podzim na čestném místě objeví v publikaci 1000 Vins du Monde se stejným respektem ve vinařském světě, jaký má v gastronomii tolik vážený michelinský průvodce.

Medaili v Paříži dostalo 36 moravských a českých vín, zlatou získalo deset vín a stříbrnou 26. Celkově letos moravští a čeští vinaři zazářili a přivezli o 11 medailí více než loni. V soutěži bylo hodnoceno 3540 vín ze 45 zemí. Jen francouzských vín bylo přihlášeno 1545 a ostatní byli zástupci cizích zemí. Z České republiky bylo v soutěži hodnoceno 122 vín a z toho 36 získalo medaili.

Reklama

Výběr článků

Načítám