Hlavní obsah

Němečtí bratři se živí záběry traktorů

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jörn a Tammo Gläserovi jsou v nejvyšším nasazení. Pořizují fotografie, filmují a vypouštějí drony s citlivými snímači. Pokud byste usuzovali z jejich vybavení, považovali byste je nejspíše za tvůrce videoklipů. Ale jejich fotoaparáty a kamery nemíří na popové hvězdy, ale na moderní traktor zapřažený do úzkých bran.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Tammo Gläser se nedočkavě chystá na záběry krasavce s názvem Fendt 939 Vario

Článek

„Typ Fendt 939 Vario se objevil na trhu předloni na podzim,“ říká Tammo (30) a v očích se mu třpytí ohníčky. „A navíc se může pochlubit novým odstínem zelené.“ On a jeho o dva roky mladší bratr cestovali přes celou Spolkovou republiku, aby pořídili záběry stroje při práci. Ještě téhož večera záběry nahráli na Facebook.

Z pětihodinového snímku o zeleném motorovém krasavci, pak pořídí nový několikaminutový digitální záznam na DVD.

Vášeň pro traktory a kombajny dokázali oba bratři proměnit ve vzkvétající obchod. Proto se toulají po světě a sledují zemědělce při práci třeba v Austrálii, Kanadě či Rusku.

Úspěch na webu Gläserovy zprvu překvapil

Jejich DVD vycházejí v pěti jazycích a prodávají se doslova po celé Evropě. Nabízejí celé hodiny záběrů mohutných strojů valících se polem a vířících prach. Některé filmy doprovází hudba a vypravěč na nich přibližuje výkon a strukturu jednotlivých strojů.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Dron už vzlétl a jde do akce

Kdo se ale dívá na záběry traktoru orajícího pole po sklizni? „Mnozí z našich zákazníků jsou obyvatelé měst, kteří vyrostli na venkově,“ říká Tammo.

„Nemálo žen kupuje naše DVD jako vánoční dárky pro manžele, bratry nebo syny. Nezastírám, že nás úspěch zprvu překvapil.“ Jörn se chlubí fotografií v chytrém mobilu, na které sedí malý chlapec ve stodole na nové hračce, pochopitelně traktoru, zatímco vzadu běží na velkém plátně jeden z filmů obou bratrů.

Kolik DVD prodají, bratři nikomu neprozradí. Největší konkurenci pro ně představuje Německé sdružení strojníků (VDMA), jehož videosnímky zhlédl na Youtube překvapivě vysoký počet zvědavců. „Špičkové traktory s navigací se těší obdivu. Představují dokonalou souhru techniky a přírody, a tím nás fascinují,“ potvrzuje Christoph Götz z VDMA.

Gläserovi prodali své první nahrávky prostřednictvím internetového obchodu eBay už v roce 2002. Odhaduje se, že si jejich fotografie a filmy stáhlo pouze v Německu na Facebook několik tisíc fanoušků zemědělské techniky.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Bratři nahrávají své „úlovky“ na sociální sítě.

„Také na Instagramu se fotografové zemědělských strojů nedají přehlédnout,“ potvrzuje student Max Meyer, (23), provozovatel platformy Agrartechnik im Einsatz (Zemědělská technika v akci).

Prázdniny - žádné Kanáry, ale statek

„Zapůsobilo na mne již jenom to, že vzkvétá trh s takovými filmy,“ přiznává farmář Kai Zettel (42) a zatáčí na novém traktoru, který stojí stejně jako rodinný dům. Aby zachytil fendt při zaorávání strniště z nižšího úhlu, Tammo klečí a pevně svírá kameru. Jeho bratr se krčí připraven s digitálním fotoaparátem na druhé straně. Oba vypadají jako fotografové africké přírody, kteří číhají, až se v savaně objeví mohutný lev s nápadnou hřívou.

Zettel zná bratry více než deset let. Aby pořídili netradiční záběry, už tehdy předváděli učiněné akrobatické kousky. Přitom Gläserovi nevyrostli na statku, ale často trávili prázdniny u strýce, který choval skot na mléko. „Když nás rodiče tehdy chtěli vzít na Kanárské ostrovy, vzbouřili jsme se,“ vzpomíná Tammo Gläser. Jejich pubertální láska k traktorům se mezitím změnila na ojedinělou profesi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám