Hlavní obsah

Ropný magnát nabídl exmanželce u rozvodu 24 miliard. Ta odmítla

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harold Hamm (69), šéf naftařské firmy Continental Resources, nezažívá právě příjemné chvilky. Bývalé manželce nabídl jako vyrovnání po rozvodu, které mu v listopadu stanovil svým rozsudkem soudce státu Oklahoma, astronomickou částku 974,8 miliónu dolarů (cca 24 miliard Kč). Ta ji odmítla.

Foto: Profimedia.cz

Harold Hamm

Článek

Ke své nabídce navíc musel přidat i rozlehlý dům v Oklahomě a velký ranč v Kalifornii. Jak oficiálně oznámili advokáti obou stran, Sue Ann Arnallová (58), která se po rozvodu vrátila ke jménu za svobodna, exmanželem osobně vypsaný šek a obě nemovitosti odmítla.

Rozvodová pře mezi jedním z nejbohatších Američanů a jeho někdejší ženou, jako vystřižená z televizní ságy o osudech dallaské rodiny Ewingů, se táhne už třetí rok. Jen samotné soudní zasedání na podzim 2014 trvalo deset týdnů. Důvod hlasitého „ne“ z úst Hammovy exmanželky je zřejmý.

„Pokud by moje mandantka šek přijala, ohrozila by odvolání proti rozhodnutí oklahomského soudu, které jsme podali loni v listopadu,“ prohlásil Ron Barber, jeden z právních zástupců Sue Ann.

Pád cen ropy mu krade majetek

Hnědooká a tmavovlasá Arnallová, která byla vdaná za Hamma 26 let a která ve firmě zastávala jednu z klíčových manažerských pozic, je skálopevně přesvědčena, že by měla získat daleko více než zmíněný miliardový šek a další nemovitý majetek v řádu desítek miliónů.

Její právní tým totiž odhaduje Hammovo bohatství až na 18 miliard dolarů (434 miliard Kč). Letos v lednu označil časopis Forbes Hamma za 52. nejbohatšího Američana a jeho osobní jmění ocenil jako 148. největší na světě.

Také Hammovi právníci podali proti rozsudku oklahomského soudce Howarda Haralsona odvolání, pochopitelně proto, že jim připadá vůči jejich klientovi příliš přísný. Kromě současného návrhu na vyrovnání Hamm už v rámci soudních výloh vyplatil bývalé ženě 20 miliónů dolarů (482 miliónů Kč). Navíc musí platit na úrocích z částky určené v listopadu soudem každý den 93 tisíc dolarů (2,2 miliónu Kč).

Také pokračující celosvětový pokles ceny ropy přidělává oklahomskému miliardáři další vrásky na čele. I časopis Forbes připouští, že právě kvůli němu se hodnota jeho majetku v loňském roce snížila na méně než polovinu. Ale i tak mu zbývá úctyhodných 8,5 miliardy dolarů (205 miliard Kč).

„I když soudce držel proces za zavřenými dveřmi, je jasné, že poplašné informace v médiích o rozvodovém řízení a ničím nepodložené spekulace o tom, o kolik přijde, mému klientu nepomohly,“ potvrzuje miliardářův obhájce Michael Burrage.

Chudý chlapec, který se proslavil

Hamm je přímo ukázkovým příkladem naplnění amerického snu. Narodil se jako poslední z třinácti dětí chudého pachtýře z Oklahomy, který za pronájem půdy platil částí těžce vydřené úrody bavlny. Po dokončení střední školy se živil jako pumpař a automechanik.

Poté se vrhl na podnikání: firmu Continental Resources, sídlící v Oklahoma City, založil ve 22 letech už v roce 1967, tedy dávno předtím, než se oženil se Sue Ann. Největšího úspěchu se dočkal v 90. letech, kdy jeho firma pomohla objevit ropné pole Bakken v Severní Dakotě.

Odborníci se domnívají, že pole, v současnosti využívané hned několika firmami včetně světové jedničky Exxon Mobil, by mohlo obsahovat zásoby až 24 miliard barelů ropy. A to je dost na to, aby pokrylo poptávku po ropě v celých Spojených státech na více než tři roky.

Nejdražší rozvod všech dob?

Hamm, držitel dvou čestných doktorátů, je považován za jednoho z průkopníků hydraulického štěpení, známějšího jako frakování. Při něm se ve vrstvě usazených hornin pomocí stlačené směsi vody s pískem a některých dalších chemických látek vytvářejí pukliny, umožňující uvolnit z podzemí velké množství ropy. Tento způsob těžby vrátil USA mezi tři největší producenty ropy na světě.

Po odvolání obou stran se případ dostal k Nejvyššímu soudu státu Oklahoma. Jestliže by Sue Ann Arnallová uspěla a dosáhla na větší část z exmanželova pohádkového jmění, šlo by o nejdražší rozvod v dějinách.

Prvenství drží zatím rozvod v Monaku mezi tam sídlícím ruským miliardářem Dmitrijem Rybolovlevem, známým jako hnojivový král, a jeho bývalou ženou Jelenou, které musel podle rozhodnutí ženevského soudu z loňského května vyplatit 2,7 miliardy liber (98,8 miliardy Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám