Hlavní obsah

V Česku se dražily pivní láhve na charitu

Benefiční šek s částkou 723 116 Kč získalo pro své klienty s poškozením míchy Centrum Paraple. Výtěžek z třetího ročníku předvánoční aukce deseti unikátních láhví Pilsner Urquell převzali v pražském Tančícím domě z rukou Plzeňského Prazdroje ředitelka Centra Paraple Margita Pištorová a patron Zdeněk Svěrák. Vydražené láhve se současně zařadily na vrchol žebříčku nejdražších pivních láhví vůbec.

Foto: Pilsner Urquell

Designové pivní láhve vydělaly charitě přes 700 tisíc korun.

Článek

Nejdražší láhev byla vydražena za 100 tisíc korun, průměrná cena vystoupala na 72 tisíc korun. Výtěžek dražby použijí v centru například na koupi motomedu, což je přístroj pro procvičování dolních a horních končetin při fyzioterapii nebo speciální váhy pro vozíčkáře.

„Jsem velice rád, že se i v dnešní době najdou lidé, kteří dobrovolně pomáhají těm, kteří to potřebují,“ poděkoval dražitelům, kteří prostřednictvím zpravodajského webu Idnes.cz láhve vydražili, při předání šeku Zdeněk Svěrák.

Spolupracoval opět i Kemper

Všechny tři předvánoční aukce Plzeňského Prazdroje už přinesly organizaci více než dva milióny korun. Protože hlavní myšlenkou aukce je pomoci najít cestu dál životem, dostali možnost navrhnout design letošní láhve mladí čeští sklářští designeři a účastníci soutěže Stanislav Libenský Award 2014.

Foto: Pilsner Urquell

Předání šeku společnosti Paraple.

Autorkou vítězného návrhu se stala Miroslava Kupčíková, absolventka oboru Atelier Design skla na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Její návrh zaujal odbornou porotu ze všech přihlášených nejvíce, a to díky nevšední technice krakelování, která umožňuje, že žádné dvě láhve nejsou stejné. Návrh Kupčíkové zrealizovali ručně skláři v novoborské sklárně Ajeto pod dohledem renomovaného designéra Larse Kempera, který tak se značkou spolupracoval už poněkolikáté.

Láhve si naplní pivem

„Jsme opravdu rádi, že se z této dobročinné aukce stala hezká předvánoční tradice. Rozhodně v ní chceme nadále pokračovat a pomáhat Centru Paraple v jeho poslání," uvedl manažer značky Pilsner Urquell Lukáš Novotný.

Jako poděkování si budou moci úspěšní dražitelé designových láhví vlastnoručně naplnit své skleněné úlovky nefiltrovaným pivem z dubového sudu v historických sklepích plzeňského pivovaru za doprovodu sládka pivovaru Václava Berky.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Nejdražší pivo

Neoficiálně nejdražší pivo bylo prodáno v aukci za 360 000 Kč. Našlo se mezi troskami po havárii vzducholodi Hindenburg v květnu roku 1937. Na štítku mělo uvedeno leteckou společnost Deutsche Zeppelin Reedrei.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám