Hlavní obsah

Nejmužnější jídlo na světě? Je horší než slzný plyn a krvácí z něj jazyk

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi o sobě říkáváte, že máte v oblibě pálivé jídlo? Chvástáte se, že pálivost křidýlek z notoricky známé fastfood restaurace vůbec necítíte? Pokud si do svého guláše pravidelně nepřidáváte čistý kapsaicin, tedy pálivou složku chilli, shořela by vám při požívání pizzy Death by Pizza v jedné malé britské pizzerii ústa. Tedy, pokud byste přežili.

Foto: Profimedia.cz

Majitel restaurace James Broderick nabízí finanční odměnu tomu, kdo dokáže pizzu sníst celou.

Článek

Co by vás přimělo sníst jídlo, ze kterého lidem docela běžně krvácí jazyk a které pálí při kontaktu s lidskou kůží více než slzný plyn? Pizza nese kouzelný název Death by Pizza (Smrt pizzou) a ke strávníkovi se dostává společně se zdravotním varováním, které jej upozorňuje, že je pokrm 120krát pálivější než vindaloo curry, které je pro naprostou většinu Evropanů nepoživatelné právě kvůli své pálivosti.

Ti, kteří hodlají speciální pizzu i tak pozřít, musí podepsat dokument, kterým se vzdávají práva soudit se v případě „zdravotní újmy či dokonce smrti”. Těžko říci, zda někoho může k podobné bláznivině motivovat i skutečnost, že majitel podniku nabízí bonus 20 liber (665 korun) tomu, kdo tuto pizzu zvládne dojíst. Tento bonus navíc roste jako jackpot. S každým dalším neúspěšným strávníkem naroste o další 2,5 libry (83 korun).

Foto: Profimedia.cz

Práce s touto pizzou vyžaduje ochrannou výbavu.

Na pouhé jedné pizze je pálivá směs složená z 20 papriček Trinidad Moruga Scorpion. Jen tak pro představu, tato paprička už podle britských médií způsobila nejednomu člověku infarkt. A to není vše. Pálivá směs na pizze má podle jejího tvůrce 12 miliónů Scovilleho jednotek, což je na oficiální škále pálivosti značně zvrácené číslo. Proč? Taková omáčka tabasco má něco málo pod 5000 Scovilleho jednotek. Pálivá směs na pizze, které je na ní jen tak mimochodem skoro 120 mililitrů, by tak byla 2400krát silnější.

Pro představu, nejpálivější papričky na světě mají pálivost kolem dvou miliónů Scovilleho jednotek. Vše pálivější už je pak vyráběno uměle a jde o nejrůznější směsi obsahující čistý kapsaicin, který má sílu asi 15 až 16 miliónů jednotek. Zdá se tedy skoro až nemožné, že by restaurace dokázala stvořit směs o pálivosti 12 miliónů jednotek. Na verdikt zástupců Guinnessovy knihy rekordů se zatím stále čeká.

Experti tvrdí, že člověk se po požití takto pálivé látky může cítit jako po požití drogy a může mít halucinace.

Foto: Profimedia.cz

Co takhle vzít partnerku na romantickou večeři...

Tvůrcem pizzy je 29letý majitel restaurace James Broderick, podle kterého musí pizzu kuchaři připravovat v ochranných rukavicích a s obličejovou maskou.

„Jde o běžnou pizzu se sýrovým základem. Co ji však odlišuje od jiných, je speciální pikantní vrstva mezi těstem a sýrem, která má 12 miliónů Scovilleho jednotek. Jsou na ní navíc i jiné ingredience, takže ačkoli je velmi pálivá, je také chutná,” tvrdí Broderick.

A jak v boji s takovou pizzou dopadne něžná žena? Do restaurace si ji přišla vyzkoušet 28letá Lucy Archerová, která pohořela po požití jednoho dílku pizzy.

„Je to nesmyslně pálivé. Nikdy jsem neochutnala něco tak pálivého. Cítila jsem se zmatená a nemohla jsem jíst dál. Jestli někdo tu pizzu sní, tak to bude zázrak. Cítila jsem se jako před omdlením,” řekla žena po vypití několika sklenic mléka. Zdá se tedy, že pizzu může pokořit jen nějaký muž. Či možná přesněji řečeno blázen...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám