Hlavní obsah

Ondříčkův Zátopek triumfuje v Karlových Varech

Déle než rok čekal film Zátopek na premiéru, původně plánovaný termín odsunula pandemie. Snímek o legendárním vytrvalostním běžci nyní režisér David Ondříček představuje na 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

TK k filmu ZátopekVideo: Novinky

 
Článek

Snímek byl vybrán i na páteční slavnostní zahájení, kde jej publikum ocenilo ovacemi vestoje.

RECENZE: Zátopek na 100 procent. Film, který dosahuje mezinárodních kvalit

MFF KV

O den později, v sobotu, jej delegace uvedla na tiskové konferenci v hotelu Thermal, kam dorazil tvůrčí tým v čele s režisérem Davidem Ondříčkem, představiteli hlavních rolí Václavem Neužilem, Marthou Issovou a Jamesem Frechevillem a producentem Kryštofem Muchou.

Především Václav Neužil předvedl na plátně mimořádný nejen herecký, ale i sportovní výkon. Příprava na roli Emila Zátopka byla náročná.

„Už několik let předtím, než padla první klapka, jsem věděl - David (Ondříček - pozn.) mi to kladl na srdce, stejně jako trenér Honza Pernica, že nebude možné ten sport kamuflovat. Že film může ledacos, ale tohle by bylo trapný, kdybych to dělal jen napůl nebo kdybych se snažil to obejít,“ uvedl Neužil.

„V tomhle to pro mě byla velká výzva, že jsem se musel pustit na cestu, na které jsem nikdy nebyl, nikdy jsem neběhal. A zároveň jeden z nejhezčích hereckých dárků, protože co může být pro herce víc, než se totálně změnit a poznávat světy, které by jinak nepoznal,“ doplnil.

Trénink čekal i Marthu Issovou. „Stejně jako Dana Zátopková v Helsinkách můžu říct, že jsem se připravovala poctivě a dlouho,“ svěřila herečka s tím, že je také vděčná za takovou příležitost.

James Frecheville popsal natáčení jako radost.

„Natáčení bylo skvělé, celá zkušenost z Prahy, komunikace ohledně filmu a pohostinnost. Příprava na roli Rona Clarkea byla zajímavá, přestože Vašek se naběhal mnohem víc než já. Musel jsem zahrát někoho vyřízeného, po úsilí na olympiádě,“ popsal s tím, že radost z tvorby filmu se nyní prodlužuje na karlovarském festivalu.

Snímek půjde do kin 26. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám