Hlavní obsah

V nové karlovarské znělce zvedá telefon herec Josef Somr

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Kdo to volá Josefa Somra?“ tak zní velká otázka letošní festivalové znělky, která se divákům poprvé představí v pátek na zahájení 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Hlavní role minipříběhu se ujal zmíněný český herec, držitel Ceny prezidenta MFF KV. A jisté je ještě jedno. Vedle oceňovaného umělce čeká na filmové nadšence i další překvapení.

Foto: KVIFF - Michal Čížek

Haló, kdo je tam?

Článek

Znělku natočil v polovině června uznávaný režisér Ivan Zachariáš.

Foto: KVIFF - Michal Čížek

Josef Somr se stal další tváří festivalové znělky.

Josef Somr se díky ní připojil k šesti českým držitelům Křišťálových glóbů za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii nebo Cen prezidenta MFF KV, kteří se již s festivalem prostřednictvím oblíbeného minipříběhu spojili.

Foto: KVIFF - Michal Čížek

Haló, kdo je tam?

Patří k nim režisérka Věra Chytilová a režisér Miloš Forman, z dalších českých filmařů můžeme ve znělkách vidět Jiřího Menzela, Miroslava Ondříčka nebo Zdeňka Svěráka, in memoriam je jedna ze znělek věnována také Otakaru Vávrovi.

Foto: KVIFF - Michal Čížek

Josef Somr při natáčení znělky.

Festivalové znělky jsou s karlovarskou akcí již tradičně spojené. Každý rok přibývá nová. Patří k divácky oblíbeným „úvodníkům“ jimi vybraných projekcí. V minulosti si v krátkých příbězích po boku sošky krásné dámy – oficiálního ocenění MFF KV – zahrála nejedna hollywoodská hvězda, jen namátkou Jude Law, Mel Gibson, Helen Mirrenová nebo Danny DeVito.

Foto: KVIFF - Michal Čížek

Hvězdou karlovarských kin bude i Josef Somr.

Stejně hvězdné je tradičně i jejich obsazení autorské.

V minulosti nejrůznější minipříběhy natáčeli přední čeští režiséři. Vedle Ivana Zachariáše například Jan Svěrák, David Ondříček, Jan Hřebejk, Petr Zelenka, Saša Gedeon nebo Jaroslav Brabec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Josef Somr převzal Cenu prezidenta festivalu za přínos českému filmu.

Znělky jsou uváděny u jednotlivých filmů formou náhodného výběru. Festival tak nabízí publiku i neopakovatelnou hru spojenou s překvapením, co právě uvidí.

Více o karlovarských filmových znělkách, i o dalších zajímavostech (nejen) ze zákulisí významného festivalu, se dočtete ve speciální příloze deníku Právo. Vychází v pátek 30. června. Tedy v den zahájení MFF KV.

Reklama

Související články

V nové festivalové znělce se fandí fotbalu

„To je zase holomajzna,“ posteskne si Miroslav Ondříček v jediné nové letošní znělce festivalu, jejíž režie se ujal Ivan Zachariáš. Jeden z nejslavnějších...

Výběr článků

Načítám