Hlavní obsah

Na MFF KV rozdali nestatutární ceny

Novinky, Lucie Sieglová, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech byly v sobotu vyhlášeny nestatutární ceny. Zvítězily snímky Drobné si nechte nebo Cukrář.

Záznam z vyhlášení nestatutárních cenVideo: Novinky

 
Článek

Cenu FIPRESCI uděluje sdružení filmových kritiků a novinářů, v porotě letos zasedli Kaan Karsan, Peter Kremski a Karin Svensson.

Cenu získal americký film Drobné si nechte Rachel Israelové. „Režisérka se nechala  inspirovat životem lidí s poruchou autistického spektra... zároveň se jedná o jeden z nejvtipnějších scénářů,“ řekli porotci.

Cenu Ekumenické poroty dostal snímek Cukrář. „Zprostředkovává divákům pohled na největší z lidských hodnot, která dokáže překonat všechny předsudky, na lásku,“ odůvodnila svou volbu porota. Tu tvořili Ennio Terrasi Borghesan, Laura Lots a Petr Vacík.

Předána byla také cena poroty FEDEORA (Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří), v níž zasedli Eva af Geijerstam, Blagoja Kunovski a Kostas Terzis. Pocty se dočkal turecký film Modré ticho a hlavní cenu obdržel rumunský film Mariţa.

Porotu kategorie Europa Cinemas Label tvořili Marijana Bosnjak, Kevin Coyne, Zachary Ioannides a Stein Sorensen. Vyhrál film Chlapi nepláčou. Vypráví o tom, jak se v hotelu sejde skupina bojovníků zastupujících všechny frakce, které bojovaly v devadesátých letech na Balkáně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám