Hlavní obsah

Mladým filmařům poradí ve Varech známý kanadský režisér Denis Côté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošním mentorem mladých filmařů ze sekce První podání, kteří budou na karlovarském filmovém festivalu od 2. – 5. července, se stane uznávaný kanadský autor Denis Côté. Oznámily European Film Promotion (EFP) a Mezinárodní filmový festival MFF KV.

Foto: 2media

Kanadský režisér Denis Côté

Článek

Režisér se podělí o své bohaté zkušenosti s nezávislou kinematografií během setkání se studenty a filmovými profesionály nazvaném Otázka nezávislosti. Jeho výjimečné angažmá je součástí intenzivního programu sekce První podání, představující začínající mladé tvůrce filmovým profesionálům a novinářům a prezentující jejich tvorbu festivalovému publiku.

Denis Côté k nadcházejícímu setkání se studenty uvádí: „V dnešní době musí člověk hledat různé alternativy, aby čelil diktátu filmové branže. Cesty financování filmových projektů často podléhají přísným pravidlům, která vedou k pochybám nebo dokonce opuštění našich tvůrčích ideálů. Proč? … ale doopravdy, proč?”

Nekompromisní tvůrce

S nezávislým přístupem k realizování filmů Denis Côté vytvořil v rozmezí více než 20 let 12 celovečerních a 16 krátkých filmů ve velmi svérázném, nekompromisním stylu. Tento výjimečný úspěch z něj činí ideálního mentora, který bude inspirovat a vést účastníky Prvního podání, nedávné absolventy filmových škol.

Renomovaný režisér se narodil v roce 1973 v kanadském Novém Brunšviku, studoval na Collège Ahuntsic v Montrealu. V roce 1994 založil vlastní produkční společnost Nihilproductions a produkoval a režíroval 15 nezávislých krátkých filmů a k tomu v letech 1995 až 2005 pracoval jako novinář a filmový kritik.

Jeho první celovečerní film Radisson (Drifting States, 2005) byl oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu cenou Zlatý leopard. Od té doby oceňovaná díla Denise Côtého putovala na oběžné dráze festivalů.

Snímek Vic+Flo viděly medvěda získal Stříbrného medvěda, Cenu Alfreda Bauera na Berlinale v roce 2013. Jeho poslední film Boris bez Béatrice měl premiéru na festivalu v Berlíně v roce 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám