Hlavní obsah

Festival poprvé hlídalo zařízení, které umí odhalit dron

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zařízení, které umí odhalit dron, ohlídalo v letošním roce vůbec poprvé zahájení Mezinárodní filmový festival (MFF) v Karlových Varech. Systém na monitorování dronů lokalizoval tři ovladače dronů a v jednom případě dokonce provozovaný dron. Ukázalo se ale, že šlo o dětskou hračku. Nicméně policie je v pohotovosti, takže lze u Thermalu potkat hlídky vyzbrojené samopaly.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Festival je přísně střežený.

Článek

„Lokalizovány byly tři provazované ovladače dronů. Pouze v jednom případě byl i zaznamenán provozovaný dron. Byla to v ulici Zahradní, ale jednalo se o dětskou hračku, se kterou létalo malé dítě,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Kateřina Böhmová, podle které ostatní dvě zařízení byla vypnuta dříve, než se na místo dostavila policie.

„Nikdo nebyl zadržen, ani se nedopustil žádného protiprávního jednání,“ konstatovala.

 Jen pár opilců

Zařízení je novinka v majetku soukromé firmy, která je využívána v testovacím provozu.

„Použití předmětného zařízení vidíme zatím jako velmi prospěšné, neboť nám při akcích, při nichž je potřeba chránit tzv. měkké cíle, pomáhá kromě jiného velmi rychle a efektivně vyhledat osobu, která může ze země řídit potencionálně nebezpečný dron,“ vysvětlila Böhmová s tím, že drony mohou být nebezpečné svojí velikostí nebo povahou neseného nákladu.

Až na několik opilců neměli ale policisté ani městští strážníci zatím příliš práce. „Občas jde o rušení nočního klidu nebo drobná výtržnictví,“ podotkla Böhmová. Jako každý rok jsou problémy s neukázněnými řidiči.

 Mapy s parkováním

„Letos městská policie iniciovala větší osvětu s využitím velké parkovací plochy na Západní ulici k odstavení auta,“ uvedl šéf karlovarské městské policie Marcel Vlasák.

Festival vytiskl mapky s možnostmi parkování a strážníci je začali využívat při řešení dopravních přestupků. Mezi nejvíce problémové lokality patří tradičně Čertův ostrov a Bezručova ulice, kde strážníci z důvodu tvoření překážek v provozu již realizovali přes dvacet odtahů.

Během festivalu tradičně jezdí ulicemi v obchodně správním a lázeňském území policejní mobilní informační kancelář jejíž součástí je policista, strážník a tlumočník.

Reklama

Výběr článků

Načítám