Hlavní obsah

Mel Gibson: Nejdůležitější ve filmu je pobavit

Novinky, Veronika Bednářová, Festivalový deník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má dva Oscary, Zlatý globus a třicet dalších cen. Nepije a už dva roky nekouří, ale stejně ho jako normálního smrtelníka rozbolel zub. Měl v sobě prášky proti bolesti a mluvil o zánětu zubu a bolestivé operaci, kterou musel nenadále podstoupit při cestě na letiště v Novém Mexiku... MEL GIBSON, nejzářivější hvězda letošního festivalu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rozhovor byl na seznamu věcí, které by Mel Gibson se svým bolavým zubem rád dělal, určitě na posledním místě. Opět však dokázal, že má statečné srdce, a Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převzal bez mrknutí oka.

Článek

Na letošní srpen je ohlášen třetí díl akční série Expendables 3, v hlavních rolích s vámi a se Sylvesterem Stallonem. Jaké to bylo, být s Antoniem Banderasem, Arnoldem Schwarzeneggerem, Harrisonem Fordem a vůbec všemi představiteli vysloužilých hrdinů zase pohromadě?

Hrozně fajn. S chlapama se známe už léta, ale vlastně jen povrchně, nikdy jsme spolu nestrávili tolik času na jednom place. Byla to legrace.

Koho z nich máte nejradši?

Všechny stejně. Ale musím přiznat, že se Slyem byla tentokrát vážně moc fajn spolupráce. Spolupracoval na scénáři, Expendables 3 jsou jeho dítě. Dřív jsme se znali jen celkem povrchně, pozdravili se, poklábosili o počasí. Bylo příjemné fungovat s ním v těsnějším vztahu.

Shodli jste se v tom, jaké filmy máte rádi?

O umění jsme se bavili pořád. O Slyovi se to moc neví, ale je vážně velmi vzdělaný a kultivovaný, nejen v oblasti filmu, ale i v literatuře a výtvarném umění. Je mnohem chytřejší, než dává najevo okolnímu světu.

Zbývá vám posledních pár dní natáčení v Novém Mexiku, kde dokončujete akční thriller Blood Father. Co budete dělat potom?

To vám neřeknu, nezlobte se, ještě nenastal ten správný čas. Ale Blood Father bude dobrý film. Režíruje jej zkušený francouzský matador Jean-François Richet, který natočil Veřejného nepřítele č. 1. Je to přitom hodně americký film, však si dovedete představit.

Říkáte, že film by měl mít tři pé: pobavit, poučit, povznést. Které pé je nejdůležitější?

Nejdůležitější je pobavit. Existuje spousta hodnotných děl, která jsou bohužel úplně nesmyslná, ale zabírají, protože lidi baví. Nemůžete od nich odtrhnout oči. Nutně vás nepoučí, možná ani nepovznesou, možná jen rozesmějí. Ale bavit musíte.

V rámci své charitativní práce jste v době vzniku Apocalypta věnoval půl milionu dolarů hlavnímu archeologovi naleziště El Mirador v Guatemale. Proč?

El Mirador v Guatemale, kde jsem rád přispěl i na udržitelnost tamního pralesa, je jedno z největších archeologických nalezišť na západní polokouli. Nikdo o něm moc neví, ale je to obrovské archeologické centrum s více než padesáti městy a největší pyramidou na světě, větší, než jsou pyramidy v Egyptě. Podle mě skrývá odpovědi na všechna zásadní tajemství světa: Kudy přišli první lidé do Ameriky? Kdo přesně přešel přes Beringovu úžinu? Nikdo tenhle poklad příliš nefinancuje, tak jsem se do toho vložil.

Velký rozhovor s Melem Gibsonem vyjde v sobotním Právu 12. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám