Hlavní obsah

Karlovarský festival uvede 10 filmů talentovaných režisérů, které vybrali kritici Variety

Novinky, Lucie Sieglová

Již tradičně bude v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (4. až 12. července) představeno deset snímků vybraných kritiky uznávaného magazínu Variety. Sekce Dny kritiků Variety: Evropa dnes! se zaměřuje na nové režisérské talenty a jejich tvorbu v evropském kontextu.

Foto: KVIFF

V sekci Dny kritiků Variety: Evropa dnes! bude uveden i snímek Kalvárie.

Článek

Každý rok kritici Variety zvolí deset na režisérském poli povětšinou čerstvých jmen, jejichž nositelé přijedou do Karlových Varů představit svou tvorbu (letos se tak stane 6. a 7. července).

Sekce je multižánrová, tento ročník budou ale k vidění především dramata. Režisérka Sudabeh Mortezai (Rakousko) přijede představit sociální drama Macondo, jež divákovi zprostředkuje život uprchlíků na okraji Vídně očima a příběhem jedenáctiletého čečenského chlapce Ramasana. „Do hlavních rolí jsem obsadila neherce, kteří mají podobné životní zkušenosti jako jejich postavy,” říká autorka, jež do snímku promítla své vlastní vzpomínky na dětství mezi Teheránem a Vídní.

Foto: KVIFF

Macondo

Eugenio Mira ze Španělska přiveze do Varů slovy jednoho z kritiků Variety „půvabně absurdní“ thriller Grand Piano o geniálním pianistovi, jemuž tajemný muž vyhrožuje smrtí, zahraje-li na koncertě chybně, a tak zatímco někdejší Frodo Elijah Wood v hlavní roli hraje o upoutání diváků, jeho postava Toma Selznicka o život.

 V sekci má film také bratr slavného dramatika McDonagha

Rok Biček (Slovinsko) v dramatu Nepřítel třídy (Grand Prix za nejlepší film loňského IFF Bratislava) ukazuje vyhrocené vztahy mezi skupinou středoškoláků a jejich novým učitelem němčiny po sebevraždě spolužačky, z níž jej viní.

Foto: KVIFF

Nepřítel třídy

John Michael McDonagh, bratr slavného dramatika Martina McDonagha, zase zobrazil v dramatu Kalvárie příběh faráře čekajícího a připravujícího se na násilnou smrt, film je však především sondou do života občanů na malém městě.

Eskil Vogt přiveze snímek Slepá (Norsko, Holandsko), Andrei Gruzsniczki představí Quod erat demonstrandum (Rumunsko), Noaz Deshe přijede do Varů uvést Bílý stín (Itálie, Německo, Tanzánie), Marianne Tardieu snímek Nejistý (Francie), Levan Koguashvili Schůzky naslepo (Gruzie) a z Velké Británie přicestuje Daniel Wolfe s filmem Tati, chyť mě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám