Hlavní obsah

Welkome Home! V hlavní soutěži MFF KV je i ruská ironická komedie

Novinky, Zbyněk Vlasák

Amerika už dnes není zemí, kde byste na skvělé příležitosti naráželi na každém kroku. Ruská modelka Saša a arménský herec a prodavač koberců Babken se v příjemně ironické komedii Angeliny Nikonovové Welkome Home snaží nějaké takové nalézt v ulicích současného New Yorku. Chtějí žít svůj americký sen, ale pořád jim ho něco komplikuje.

Foto: KVIFF

Karren Karagulian jako Babken

Článek

Film, který bude v Karlových Varech soutěžit o Křišťálový glóbus, vypráví příběhy členů východoevropské komunity, kteří ztrácejí kontakt se svými kořeny – když mají Babkenovi příbuzní podle arménských zvyků podříznout jehně, nikdo z nich to nedokáže. Zároveň si ale ještě nezískali vztah k své nové zemi, nevědí, jaké zákonitosti zde panují, objevují vše odznovu. Jako když se Saša rozhodne stát dealerkou drog.

„Ve svém filmu zkoumám, co dnes znamená slovo domov. V 21. století můžete žít kdekoli na světě, nic vás nesvazuje. Zůstává v takové situaci domovem vaše rodiště? Nebo je jím vaše současná adresa? V angličtině se říká, že doma je tam, kde je vaše srdce. Pro mé postavy platí, že domov mají tam, kde jsou jejich sny – v New Yorku, ale jejich srdce zůstalo ve východní Evropě,“ říká Angelina Nikonovová, která sama v americkém velkoměstě studovala filmařinu a do jisté míry vypráví i svůj příběh.

Herectví jako objevování nových území

Sašu si zahrála Olga Dychovičnaja, jež se objevila už v předchozím na festivalech velmi úspěšném snímku Nikonovové Portrét v pološeru. Kvůli roli ve Welkome Home si musela mimo jiné obarvit vlasy na blond.

„Poprvé v životě, v jedenatřiceti letech. Jedinou útěchou mi byla Tilda Swintonová. Dívala jsem se na její fotografii a říkala si, že blondýnky jsou taky lidi,“ směje se herečka, která se do ruské modelky musela proměnit i v jiných aspektech: včetně nošení barevných punčoch a patnácticentimetrových podpatků.

„To mě na herectví baví, že jste každou chvíli někdo jiný, že v sobě pořád musíte objevovat nějaká neznámá území,“ dodává.

Foto: KVIFF

Olga Dychovičnaja jako Saša

Proměnou musel projít i představitel Babkena Karren Karagulian. „Vůbec poprvé se mi stalo, že když jsem se díval na film, v němž hraju, viděl jsem najednou někoho úplně jiného. Babken je můj totální opak: nesmělý, naivní, jinak se tváří, jinak gestikuluje, jinak přemýšlí,“ říká Karagulian.

Jako takový bonus snímek lehce ironizuje také prostředí filmu. Jednou z postav je mladý nadšený režisér Johnny, který na poslední chvíli přepíše scénář z intergalaktického sci-fi na komorní nezávislé drama ze svého života. Producenti samozřejmě nejsou nadšení a Johnnymu umožní snímek natočit jen s doslova nulovým rozpočtem (který ostatně není zas tak odlišný od rozpočtu Welkome Home). Hlavní role dostanou Saša s Babkenem, pro něž je herecká příležitost oním velkým snem, který toho ale na jejich nepříznivé existenční situaci mnoho změnit nemůže. A skončí to jako všechno v jejich životě – někde na půli cesty.

Karlovarský festival začíná už 4. července.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám