Hlavní obsah

Film Himaláj vypráví o životě i fotbale na střeše světa

Právo, Zbyněk Vlasák

Jihokorejská kinematografie vstoupí do boje o karlovarský Křišťálový glóbus snímkem Himaláj, kde se moc nemluví, protože to není potřeba. Kromě herecké hvězdy Choi Min-sika zde totiž hlavní roli hraje omamné prostředí nepálské části nejvyšších velehor.

Článek

Dobře situovaný korejský obchodník (v podání právě Choi Min-sika) trpí vnitřní krizí a když se dozví, že při nehodě zahynul nepálský dělník z bratrovy továrny, rozhodne se navštívit jeho rodinu. S urnou v kufru. Vezme na sebe oblek a namíří si to k horám, pod nimi objedná šerpu a plahočí se nahoru, nahoru a pořád nahoru.

Netlačí se na pilu

Choi Min-sik (i mimo Koreu známý ze snímků Old Boy či Nebohá paní Pomsta) přiznal, že se vždycky chtěl do Himalájí podívat. A natáčení tak přijal jako šťastnou shodu okolností. Netrpěl při něm takovými zdravotními potížemi jako jeho postava, ale své oblečení i boty taky pěkně zmáčel námahou. „Život a svět mi prostě připravují řadu zkoušek,“ řekl o roli na tiskové konferenci k uvedení filmu do korejské distribuce.

Když se konečně, za pomoci šerpy i koňů, dosune ústřední postava až ke svému cíli, začíná postupně poznávat místní realitu. A režisér Jeon Soo-il (loni se hrál ve Varech jeho snímek Děvčátko z černé země) rozhodně netlačí na pilu, hrdina je pro něj tichý pozorovatel a obecně se tu spíš hraje se symboly (kupříkladu bílý kůň), než mluví.

Kamera nikam nespěchá, až začíná být celé prostředí až moc klidné a mírné. Jak pro hlavní postavu, tak pro nás diváky a divačky, kteří jsme zvyklí na rušný evropský život. Jakoby chtěl režisér říci i nám, že je potřeba se v životě občas zastavit a porozhlédnout a že my už to moc neumíme.

Člověk uprostřed přírody

„Probírali jsme to s kameramanem a rozhodli se, že budeme točit co nejpřirozeněji, v tempu samotné cesty a zachytíme člověka uprostřed ušlechtilosti přírody,“ řekl o svém filmu režisér, který dokonce zvolil dnes už ne tolik obvyklý chronologický postup natáčení.

Snímek Himaláj (v originále Barami Memounen Got, Himalaya ) těží právě ze střetu exotického prostředí s jedincem, který do něj nepatří, a chytá se aspoň drobných záchytných bodů, které už jsou dnes skoro všude po světě, jako fotbal nebo telefon.

Do korejských kin film vstupuje shodou okolností příští čtvrtek (11. června), veřejnosti už se ale představil na místním festivalu v Pusanu. V Karlových Varech bude mít mezinárodní premiéru.

Himaláj

Himaláj Jižní Korea, Francie 2008, 95 min.

Režie a scénář: Jeon Soo-il, kamera: Kim Sung-tai, hrají: Choi Min-sik, Tsering Kipale Gurung aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám