Hlavní obsah

Vzpomínka na Ivana Martina Jirouse: Pálil knot z obou konců

Právo, Zdenko Pavelka, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomyslnou svíci mu některá ze sudiček nadělila možná na dlouhý věk nebo dokonce na několik životů, ale ta naštvaná nepozvaná zřejmě přidala nějaké čertovské přání vzpurnosti a žádné sebekázně. Ivan Martin Jirous pálil knot z obou konců a žil nejmíň za tři. I když měl konstituci siláka, zabalil to v šestašedesáti.

Foto: ČTK

Ivan Martin Magor Jirous

Článek

Jirousův význam? Sám si ho určil, když si začal říkat Magor. Blbost přebít její vlastní visačkou. Něco podobného Haškově schopnosti předvést Švejka, o kterém nikdo neví, jestli si dělá blázny nebo je tak chytrej. Magor jako nom de guerre. A neopustil tenhle svůj přídomek ani po převratu – taky proč, ani v té rané euforii nezapomněl, že blbost (a malost) je věčná.

Jirous básník? Spíš bezděčný, zdálo by se. Jen postupně našel v poezii způsob, jak se vyrovnávat s tím, co ho bolí, až z toho byl program, jak najít své pevné místo.

Jirous výtržník? Nepochybně. Co taky s tou bídou kolem, než jí ukázat holou prdel. I když to občas odnesli i ti, kteří si to nezasloužili. Právě ti se neuráželi, protože věděli. Kdyby Jirous byl jen výtržník, nepromýšlel by tak pečlivě každé napsané slovo. Nakladatel Viktor Stoilov a editor Jan Šulc nejsou moc řeční. Ale v odpovědích Josefu Chuchmovi v nedávno vydané knize Torst (o dvaceti letech nakladatelství, kde vyšla většina Jirousových knih) Jirousovu důkladnost i bohémství popisují věcně a se všemi paradoxy. Šulcova slova jsou pak podle mne tím nejpodstatnějším, co by mělo být o Jirousovi pamatováno: …neuvěřitelně vzdělaný a citlivý člověk, naprosto přesný a odpovědný v práci s textem. Člověk hluboký, vědomý si tragičnosti lidského života.

Nesedával jsem s ním a nepil, na to jsem neměl a nemyslím si, že bych o něco přišel. Ale vařil jsem s ním bosáky. Tedy: vařil on, já mu dělal helfra. Jirous byl svými bosáky proslulý a bosákové hody patří k historkám z legendárního bytu Němcových v Ječné. Naučil se to od své tety Berty řečené Benky. V pražské Literární kavárně v Řetězové ulici se už pár let každý pátek schází volnější společenství k obědu. K hostině. Často některý z pánů vaří, pokud ne, je příprava menu na panu kavárníkovi Cibulkovi. Jak to bylo s Jirousovými bosáky, napsal Jirous do almanachu věnovaného právě tomuto hodování (jmenuje se …a rakvička se šlehačkou, vyšel v roce 2008 a je to dnes kousek pro sběratele kuriozit). A tak je zachován i recept podle tety Benky. Nakrájená cibule se nechá zpěnit na sádle a pak se na ni dá vařit kyselé zelí s kmínem. Když je zelí hotové, dá se do pekáče s naškvařeným uzeným, promíchá se a do toho se házejí uvařené bosáky. Bosáky se připravují z osolených nastrouhaných syrových brambor a hrubé mouky, vykrajují se lžící a ponořují do vařící vody (ta se nesolí). Vaří se asi pět minut, pak se vyndávají na prkýnko a překrojí na půlku. Na jednu vodu jen dvě várky bosáků, aby se nechytily dna. Voda z bosáků se sleje přes cedník a šlem se přidá do pekáče, tím je zaručeno lepší splynutí bosáků se zelím a uzeným. K proceduře patří zkušební bosák, aby se poznalo, zda je směs strouhaných brambor a mouky správná. Pokus se rozvaří, je málo mouky, když je moc tuhý, musí se přidat brambory.

Jirous se při tom vaření v kuchyni do půl těla svlíknul. Když někdo z nedočkavých strávníků nahlédl, vysvětlil: Solím vlastním potem.

A takhle, myslím si, to měl se vším.

Jirousův význam? Byl víc rebelem, motorem nekonformní kultury, básníkem? Nevím. Pro mě byl chytrým chlapem s něžnou duší. S jeho odchodem jako by tady zas ubylo něco z přímočarosti. Podobná ztráta, jako když se před patnácti lety překulil z parapetu Bohumil Hrabal, jako když před deseti lety dobojoval s rakovinou Mejla Hlavsa, jako když před čtyřmi lety vzplanul Egon Bondy.

Jirous byl chlap. Takový, jakých je čím dál míň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám