Hlavní obsah

Vychází nový Salon: O vraždě Jána Kuciaka i Milanu Kunderovi

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon ze 7. července 2022

Článek

● Rozhovor s investigativní novinářkou Pavlou Holcovou nad dokumentem Kuciak: Vražda novináře, jehož je protagonistkou a jenž měl premiéru na MFF Karlovy Vary; jak se na Slovensku rozrostla pavučina vztahů mezi politikou, byznysem a podsvětím a jak se stalo, že vražda novináře Jána Kuciaka vrátila tamní občanské společnosti alespoň dočasně do rukou moc?

● Rozhovor s Adélou Komrzý a Tomášem Bojarem nad jejich dokumentem Zkouška umění, který se také promítá ve Varech; jak dnes učit umění, proč se nelze obejít bez diskomfortu a jak se nejmladší generace umělců vztahuje ke světu?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Bojar a Adéla Komrzý

● Esej Pavla Barši shrnující některé myšlenky z autorovy právě vydávané knihy Román a dějiny; jak se Milan Kundera se svým „uměním románu“ pohyboval mezi velkými dějinami a každodenností a proč dnes, po konci „liberálního milénia“, neobstojí ani jeden z těchto pólů sám o sobě?

● Sloupek Štefana Švece o věcech, co člověka napadají, když je vedro; čím se v letním parnu podobáme prehistorickým lovcům a sběračům, co bychom jim mohli závidět, a proč bychom přesto měli být rádi za naši civilizaci?

● Krátké glosy Jakuba Šofara o nových knihách; jsou to sebrané esejistické básně Andrého Bretona a monografie Vojtěcha Čurdy o komunistickém ideologovi Ladislavu Štollovi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám