Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Drastický úbytek hmyzu a čekání na velký český román

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 2. září 2021

Článek

● Rozhovor s entomologem Janem Žďárkem o dramatickém ubývání hmyzu; jaké dopady to může mít na planetární ekosystém, jak souvisí pokles biodiverzity s klimatickou změnou, co s tím můžeme dělat – a jak je to u hmyzu s používáním nástrojů či inteligencí?

● První díl seriálu literárního kritika Jana M. Hellera o současné české próze Čekání na velký román; jak se tuzemští spisovatelé vyrovnávají s historickými tématy, proč se k příšernostem 20. století obracejí tak, jako by za nimi už bylo řečeno poslední slovo, a v čem by autorům prospělo trochu více nepostmoderně novátorského sebevědomí?

● Text Kláry Vlasákové o českém vydání románu Virginie Woolfové Roky; a taky o tom, že čas naše životy nezkracuje, ale prohlubuje, a že historie je živá matérie, která na nás neustále děsivě doráží

Foto: Profimedia.cz

Virginia Woolfová

● Text Štěpána Kučery o románu Hany Lehečkové Poupátka; jak předloňská držitelka Ceny Jiřího Ortena zpracovala téma sexuálního zneužívání dětí a proč může největší nebezpečí představovat „normální běžný člověk“?

● Sloupek Štefana Švece o šťavnatých nadávkách, které tvoříme z jídel; „buřt“, „bábovka“ nebo „makaróni“ nepřekvapí – ale ujmou se i autorem navrhované nadávky „tofu“ či „bumbo nambo“?

● Krátké glosy o dvou nových knihách; jsou to Terst od Angela Ary a Claudia Magrise a Tohle město, tahle řeka od Martiny Leierové

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám