Hlavní obsah

Štefan Švec: Znovu o holčičkách

Právo, Štefan Švec, SALON

Nedávno byl na tomto místě sloupek o čtyřletých princeznách. Když se teď k tématu vracím, není to proto, že bych toužil výrazněji oslovit zanedbávané pedofilní publikum. Coby otec jedné takové bytůstky jen nepřestávám být fascinován jejich jinakostí a originalitou. Ač jsem měl kdysi ve školce kolem sebe podobných růžovofialových tvorů docela dost, nebyl jsem tehdy s to zaznamenat je blíž. Až teď.

Článek

Někde na přechodu mezi čtyřletou a pětiletou ženou dochází dle mého pozorování k zásadní charakterové změně. Ke ztrátě ostychu. Zatímco čtyřletá dívenka se nebaví s nikým, pětiletá s kýmkoli.

„Já jsem Madlenka, kolik máš roků?“ ptá se nejnovější královna konverzace holčičky náhodně sebrané na ulici. „Pět,“ zní odpověď. Tento nesourodý soubor informací stačí k tomu, aby se z obou dívek staly kamarádky na život a na věčnost, tedy do doby, než bude mít jedna o něco víc ňuňacího plyšáka.

Zatímco přátelství metrových mužů udržuje v chodu především tablet, holčičky si povídají. Jejich hodinové rozhovory jsou přitom tak důvěrné, že se v nich vůbec neprojevuje další superschopnost, jíž pětiletá děvčátka disponují. Tou je profesionální využívání vlastní roztomilosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Když se malá pacientka při vstupu do ordinace zapomene a místo „dobrý den“ pozdraví „ahoj“, přítomní dospělí se v odpověď uculí. Hošík by v takové chvíli zčervenal, což je tragická neobratnost. Děvčátko situaci zmapuje, zanalyzuje na pozadí, automaticky uloží na harddisk a při každé vhodné příležitosti od té chvíle zdraví dospělé „ahoj“, protože je to roztomilé. Funguje to báječně.

Roztomilost je přitom vnější, naprosto účelová vlastnost, která nemá se skutečnou osobností předškolaček nic společného. Před časem jsem na jedné oslavě narozenin narazil na dvě královské dcerky v perfektních šatečkách, s korunkami ve vláscích. „Jak se jmenujete, princezny?“ zeptal jsem se s převahou krále nad hrobem, očekávaje v odpověď Annu a Elsu, protože Anna a Elsa jsou dneska všechny.

„MY JSME PRINCEZNY ZOMBIE,“ ozvalo se odspodu, jakoby ze samého nitra Země. V ten okamžik jsem seznal, že podstata malých holčiček je temná, nemrtvá a drsná.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Chvála princeznovitosti

Jsme moderní domácnost, takže se od kolébky snažíme nenutit dětem genderové stereotypy. S chlapečkem tančíme, holčičku učíme boxovat, přesněji řečeno oba se...

Výběr článků

Načítám