Hlavní obsah

Štěfan Švec: Užitečnost sociálních sítí

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stará židovská moudrost říká, že kdo má doma málo místa, má si tam nastěhovat tchyni. A švagra se švagrovou a jejich dětmi. A nějaké domácí zvířectvo, pár koček, slepice a koně. Dva, aby jednomu nebylo smutno. A pár týdnů s nimi bydlet. Když je potom všechny v jednom obřím záchvatu vzteku vypakuje, podiví se, co má doma najednou místa.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Sociální sítě jsou podobně užitečná instituce. Máte-li málo času, pořiďte si Facebook, Twitter, Instagram a následně dejme tomu Pinterest. Ani se nenadějete a zjistíte, že půl pracovního dne trávíte po uši ponořeni do úmorných debat o tématech, co vás derou, nebo do obhlížení desítek zajímavých věcí, o nichž jste neměli tušení. Svět má už takovou vlastnost, že zajímavého je v něm miliónkrát tolik, než jsme schopni pobrat.

Předpokládám, že komu se podaří od sociálních sítí odstřihnout, získá najednou nečekané množství času. Rád bych to tvrdil jistě, ale znám takového člověka jen jednoho a nemůžu se ho zeptat, protože už není na Facebooku. My ostatní, kterým švagr se švagrovou ještě pořád rajtují na vranících po kvartýru, v tom musíme hledat aspoň nějaké poučení.

Jednomu z těch důležitých říkám Pravidlo internetových debat. Stručně zní asi takhle: Nezáleží na tom, jaký kdo zastává názor, ale jakým způsobem se baví. Na většině diskusních partnerů poznáte už po prvních výměnách, jestli mají chuť hledat společnou řeč, nebo prostě musejí vyhrát za každou cenu. V takovém případě je nejrozumnější okamžitě z hádky utéct. A to přesto, že si ti druzí budou tím víc myslet, že vyhráli. Mysleli by si to stejně bez ohledu na fakta a marný boj zabere mnohem víc času.

Toto pravidlo, jež vám Facebook zprostředkuje nečekaně rychle, pak využijete i kdekoliv mimo něj. Doma, v práci i při hádce v zastupitelstvu Švagrokoňské Lhoty: Názory a argumenty ve skutečnosti nejsou důležité. Důležité je, kdo je chce k čemu použít.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Prosím platit!

Kdyby mě víc vzrušovala technika, chodím masturbovat do prodejny Alza v pražských Holešovicích. Nejenom že tam narazíte na spoustu udělátek s dotykovými...

Štefan Švec: Nahoře žal, dole žal

V seriálu o sluníčkových lidech na serveru Reflex.cz napsal Jiří X. Doležal mimo jiné toto: „Pokud se dobře pamatuji, tak dílo Franze Kafky, Pabla Picassa,...

Štefan Švec: Kolektivní sport

Udělat z dámy prostitutku je k neuvěření snadné. V jednom z těchto sloupků jsem nedávno napsal, že básnířky Kateřina Rudčenková a Simona Martínková Racková...

Výběr článků

Načítám