Hlavní obsah

Štefan Švec: Ne a ne a nevnucuje!

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perle české nezávislé žurnalistiky, Parlamentním listům, už rok a půl stagnuje počet čtenářů. A byla by škoda ochudit zbytek národa o tento nezkorumpovaný skvost. Proto se jeho majitel, král hracích automatů a dobroděj Ivo Valenta, rozhodl podpořit ho reklamní kampaní. Jsou to ty modrobílé billboardy, které tvrdí, že nám v Parlamentních listech nikdo nevnucuje, co si myslet.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Billboard Parlametních listů

Článek

Potěšen tím, že jsem konečně našel médium, které mě nechá udělat si vlastní názor, vyhledal jsem si tuhle v PL pár témat, která hýbou veřejnou debatou. Začal jsem, jak jinak, heslem migrace.

Z prvních dvaceti článků o migraci jsem se dozvěděl, že jde o řízenou invazi (4x), že nám ji nutí sobecká EU (2x), že se Německo pod jejím náporem hroutí (2x), že jde o malér č. 1, kšeft pro neziskovky, že je nemožná a že řešením je válka. Tři politici včetně prezidenta v různých textech migraci zásadně odmítli. V dalších článcích se psalo, že milióny lidí v Africe čekají na cestu do Evropy. Lednová zpráva o tom, jak nás na jaře zaplaví rekordní počet migrantů, se sice nenaplnila, ale jinak jsem opravdu rád, že mi nikdo nenutil, co si myslet.

Po migraci jsem se zeptal na Českou televizi. Vyskočil na mě jeden totální trapas, jeden nejstrašidelnější zážitek, vládní agitka a antibabišovské srdce redaktora, jeden pěkný pravidelný výkřik propagandy na úrovni školení KSČ, dvoje lži a dvakrát prezident Zeman, který se do ČT obul. Zbytek textů byl o tom, že je veřejnoprávní televize zaujatá nebo že hledá pro své natáčení děti, ale nesmějí být bílé, což rozčílilo Tomia Okamuru. Znovu mi nikdo nenutil, co si mám myslet, a bylo to krásné.

Třetím tématem, u něhož jsem PL požádal o pomoc, byly už zmíněné neziskovky. Tady bylo nevnucování toho, co si myslet, snad nejsilnější. Neziskovky jsou v prvních dvaceti nalezených článcích jedovaté, humánní asi jako SS, něco jako Hitlerovy SA, způsobují vraždění lidí teroristy, měly by se na ně poslat tajné služby, případně by se měly všechny rovnou zrušit. Některé vydělávají na pašování migrantů, jiné vysávají státní rozpočet. Hned čtyři články se věnují nekalým způsobům, kterými jsou neziskovky financovány, tři jejich svatouškovskému pokrytectví například ve vztahu k Romům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Celý zkoprnělý, jak mi nikdo nevnucuje, co si mám myslet, jsem se rozhodl zeptat PL na něco neutrálního, třeba na smysl života. A bylo to dobré rozhodnutí. Hned po příběhu o vozíčkářce, které smysl života vzala EU, jsem se dozvěděl, že novým smyslem života muže je nedat ženskou cizímu kmeni. Samozřejmě aniž by mi kdokoliv cokoliv nutil.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Zkus tu bustu

Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš může školit mladé frikulíny v tom, jak vyrajcovat média a sociální sítě.

Štefan Švec: A je tam dokonce i nebe!

Už nevím, kdo to byl, ale změnil mi život. Jeho slova znějí v mých uších každý den a moudrost v nich obsažená pokaždé osvědčí svou platnost. Řekl mi: „Čum...

Štefan Švec: Historia magistra stupiditatis

V dávných dobách, kdy se naši zaostalí předkové ještě občas dali přesvědčit fakty, byla historie učitelkou života. Dnes si každý může vyrobit fakta vlastní,...

Výběr článků

Načítám