Hlavní obsah

Žena se rozhodla porodit v Aleppu a natočit film navzdory bombám

Novinky, Stanislav Dvořák

Pro Samu, filmový dokument ověnčený několika cenami, vstupuje do českých kin. Novinářka Waad Al-Kateab se se svým mužem, syrským lékařem, rozhodla porodit a vychovávat dítě v rozbombardovaném Aleppu, kde provozovali v polních podmínkách nemocnici. Přitom natáčela sebe, dítě, i dění v umírajícím městě.

Trailer k filmu Pro Samu

 
Článek

Rozhodnutí páru bylo odvážné, pro někoho možná až šílené. Šlo také o akt zoufalství. Co jim vlastně zbývalo? Manželé ze své vlasti odejít nechtěli. I když šlo o život, rozhodli se odolávat syrskému režimu a jeho ruským spojencům.

OSN: Rusové bombardují nemocnice

Novinářka natočila scény jako z akčních trháků, ale zde jde o realitu: Někdo z přátel se podívá z okna a konstatuje, že už zase letí ruský vrtulník. Bude se bombardovat. Žena bere novorozeně a prchají do sklepa nemocnice za ostatními. Menší výbuchy a střelba už dítě ani nerozhodí, slyší to každý den.

Pro Samu je osobní emotivní svědectví, nikoliv objektivní zpráva nebo politologická analýza. Nemusíme si myslet, že všichni Syřané jsou „hodní“, ale faktem je, že Rusové a Asad ignorují úsilí Organizace spojených národů, které mělo zabránit útokům na nemocnice. Podle zprávy OSN se Rusové dopustili v Sýrii válečných zločinů.

Foto: Artcam

Film Pro Samu z rozvrácené Sýrie

Matka malé Samy chodí ve filmu rozvráceným syrským městem a natáčí poselství pro svou dceru. Vysvětluje, proč chtějí s manželem zůstat a udržet nemocnici. Takových lidí je víc, i další rodiny s dětmi doufají, že v Sýrii nějak přežijí. Vznikly tak působivé obrazy dětského světa v Aleppu, hraní si ve vyhořelém autobusu či vyprávění pohádky o chlapci, kterému spadla na dům raketa.

Film je silnou a autentickou obžalobou všech zainteresovaných politiků. Syrská novinářka natáčela v Aleppu pět let a na finální podobě snímku spolupracovala s britským dokumentaristou Edwardem Wattsem, který má na kontě také dokument o ženách pod nadvládou Islámského státu Útěk z ISIS (2015). Získali dokumentární cenu L'Œil d'or na festivalu v Cannes, cenu pro nejlepší dokument na European Film Awards, cenu BAFTA a nominaci na Oscara.

Film běží na festivalu Jeden svět, který právě začal v Praze, a 12. března vstoupí i do běžných kin.

Reklama

Výběr článků

Načítám